Извор: РТС

Од Руме до Шапца новим ауто-путем за 15 минута, без путарине до Нове године; Вучић: Сваки километар заједничка победа, мењамо лице Србије

Отворен ауто-пут Рума–Шабац, најзначајнија инфраструктурна инвестиција која спаја Срем и Мачву и уједно је најкраћа саобраћајна веза између Новог Сада и Београда са овим делом западне Србије и Републиком Српском. Деоницу чини ауто-пут кроз сремску равницу и нови мост на Сави код Шапца. Пут ће за саобраћај бити отворен у 18 сати, а до Нове године неће се наплаћивати путарина, рекао је председник Александар Вучић.

Извештај Тање Димитрић Мијаиловић

Церемонија отварања ауто-пута Рума–Шабац

Вучић: Ово су велике ствари, сваки нови километар мења лице земље

Шабац је чекао 50 година мост, поручио је председник Србије Александара Вучић на завршетку церемоније отварања ауто-пута Рума–Шабац.

"Ово ће за Шабац много да значи, долазак нових инвестиција, а са завршетком деонице до Лознице и у читаво Подриње. Без грађана ово никада не бисмо могли да урадимо. Хвала вам јер сте веровали у своју државу и када смо имали тешке дане", рекао је Вучић.

Председник Србије је поручио да морамо да се боримо, желимо и тражимо више од себе.

"Ако не сањате снове за своју земљу, а шта сањате. Сваки изграђени нови километар ауто-пута је заједничка победа и државе и народа и истакао да су то велике ствари које мењају лице наше земље. Србија мора да иде напред, и морамо да будемо јединствени по свим питањима. И када нас притискају, морамо да стиснемо зубе и кажемо не дамо своје. Борићемо се да наша земља напредује брже и боље", рекао је Вучић на новоизграђеном мосту преко Саве.

Председник је рекао да очекује од свих у Влади Србије, и у предузећима да изађу из кабинета и канцеларија и решавају проблеме са народом.

"Није само Београд Србија, већ и Пирот, Сомбор, Кикинда... Морамо да водимо рачуна, јер су важни исто онолико колико нам је данас важна и Рума, Шабац и Лозница. Молим вас да наставимо да радимо јер резултати нашег рада су највећа казна за наше непријатеље, а сваки пут, свако повећање плата и пензија је наша победа", истакао је председник.

Вучић се захвалио грађанима и свима који су учествовали у изградњи ове деонице ауто-пута и поручио да летвица мора стално да се подиже.

"Много тога морамо још да урадимо, али све што ново урадимо тражићемо још, да стално подижемо летвицу. Да радимо и градимо нашу Србију", рекао је председник Србије Александар Вучић.

Опширније Краће

Амбасадор Азербејџана: Велики потенцијал за сарадњу

Амбасадор Азрбејџана Камил Хасијев захвалио је на позиву за свечано отварање ауто-пута Рума-Шабац.

"Наша привредна сардња се успешно развија и има велики потенцијал што сведочи и овај пројекат", рекао је амбасадор.

Истакао је да су посете председника Азербејџана Београду и председника Вучића Бакуу дали нови подстицај продубљивања стратешког пртнерства.

Алијев: Велики дан за компанију "Азвирт", ауто-пут велики подухват

За компанију "Азвирт" је ово посебан дан, а пре свега јер се ауто-пут отвара пре рока, рекао је на свечаном отварању ауто-пута Рума-Шабац власник компаније "Азвирт" Камил Алијев.

"Велика ми је част што сам данас овде са свима вама, што обележавамо велики подухват азербејџанских и српских компанија", рекао је Алијев.

Истакао је да су током претходних година уложили максималне напоре да буду поуздан партнер и да поштују уговорене рокове.

Алијев је поручио да "Азвирт" не гради само мостове и путеве, већ и трајне везе између српског и азербејџанског народа.

Вучић: Нови стадион у Лозници отвара се 12. новембра, а у Зајечару 19. новембра

Председник Александар Вучић најавио је да ће стадион у Лозници бити отворен 12, новембра, а у Зајечару 19. новембра.

"То је прелеп објекат и по мени величанствен. То је развојни пројекат, као и у Зајечару", рекао је Вучић током обиласка штандови са локалним производима, дуж новог аутопута Рума–Шабац.

Председник је рекао и да ће брза пруга од Новог Сада до Суботице бити завршена пре рока као и да ће се тада од Београда до Суботице стизати за сат и 10 минута.

Вучић: Отварање Прокопа велика ствар, чекало се 53 године

Председник Александар Вучић рекао је да нас 20. октобра чека отварање Прокопа, да су га  Милош Вучевић и Ана Брнабић позвали да 21. октобра буде са њима у Шапцу, а да онда долази петорка за КиМ. Како је навео, после тога иде у Њујорк.

Говорећи о отварању Прокопа, Вучић је рекао да је то велика ствар која се чекала 53 године.

"Срећан сам што смо то ми урадили. Видећете, изгледа велелепно, а ту ће се изградити и нове зграде. То ће бити потпуно нови део града, који ће морати још инфраструктурно да се опреми. Супер ће да изгледа", поручио је Вучић.

Додао је да у децембру почињу радови на БИО4 кампу и да је то нешто за будућност.

Што се тиче путева и пруга, најавио је да ће Србија до марта 2025. имати нову генерацију возова по европским стандардима који ће моћи да путују до Будимпеште, Беча, Истанбула.

Председник је рекао и да да ће за мање од два месеца бити додељено више од 20 мамографа и више од 15 најновијих магнетних резонанци за градове и општине широм Србије.

Поручио је да не верује у истраживања јавног мњења по питању предстојећих избора већ у рад, као и у то да ће се грађани опредељивати на основу резултата.

Одговарајући на питања новинара како коментарише тврдње опозиције да СНС чак ни са СПС не добија изборе у Србији и да тек у Београду нема никакве шансе, Вучић је рекао да може одмах да им честита унапред победу на изборима, али да остаје још само да се преброје гласови.

Вучић: Потписујемо три стратешка документа са Кином

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће 17. октобра, током посете Кини, бити потписана три стратешка документа о сарадњи, од којих је један споразум о слободној трговини са Кином.

"Потписаћемо два изузетно важна уговора за људе са севера Србије, из Зрењанина, Сомбора, Кикинде, Бечеја, Новог Бечеја, Србобрана, Куле, Врбаса... Изузетно важне уговоре потписујемо у Кини, и то већ 17. октобра, три су стратешка документа која се потписују у присуству председника Сија", рекао је Вучић одговарајући током вожње на питање новинара.

Истакао је да је веома важан и од непроцењивог значаја за нашу земљу споразум о слободној трговини који ћемо потписати са Кином.

"Потписујемо и један стратешки уговор о заједничком деловању и акцијама у свим овим стварима, од економије, саобраћајне инфраструктуре... и још један трећи веома важан документ", додао је Вучић.

До Нове године без наплате путарине

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће до Нове године бити бесплатно коришћење ауто-пута Рума Шабац. 

"Људи не морају да носе новац, до Нове године ће цео овај део ауто-пут бити бесплатан за све", казао је Вучић током вожње аутобусом.

Навео и да је цена деонице Рума - Шабац 100 динара, 270 динара је за деоницу Београд -Шабац, а 170 динара је Београд-Рума. 

"Невероватно. За мање од 1,5 евра до нове године ћете моћи да се возите ауто-путем Београд -Шабац. То је добра вест за грађане", рекао је Вучић.

Деоница ауто-пута биће отворена за саобраћај у 18 сати

Деоница од Руме до Шапца биће отворена за саобраћај у 18 сати, рекао је председник Александар Вучић.

Председник са представницима медија у аутобусу на новом ауто-путу

Ауто-пут ће растеретити саобраћај и повећати безбедност

Овај пут ће бити велико растерећење за ову врло фреквентну саобраћајницу где прође око 20.000 возила од чега велики број комерцијалних и повећати безбедност, рекао је за РТС професор Саобраћајног факултета у Београду Далибор Пешић.

Никола Караџић из "Коридора Србије" каже да је била компликована припрема самог терена пре почетка извођења радова.

"Морали смо и да подигнемо мост на конструкцију како би избегли опасност када плави Сава. На крају је мост и цела деоница завршена 6 месеци раније", рекао је Караџић.

Опширније Краће

Вучић: Важно да што пре завршимо и брзу саобраћајницу од Шапца до Лознице

Председник  Александар Вучић рекао је да треба што пре завршити и брзу саобраћајницу од Шапца до Лознице,

"Имамо много ауто-путева и биће их тек, али овај део до Лознице је важно да завршимо. Ово је било најважније, али мора сад да се заврши и до Лознице, јер то нас после спаја и са Малим Зворником и са комплетним Подрињем", рекао је Вучић.

Истакао је да ће то подићи Лозницу и довести нове инвеститоре.

Директор Коридора Србије Александар Антић је рекао да ће до краја следеће године сигурно бити завршен део од Петловаче до Лознице.

Вучић је рекао да остаје, ипак, и шабачки део и да је важно да што пре буде завршен.

Председник је рекао да потписујемо два велика уговора за саобраћајнице за радост људи у Војводини, тј. на северу Србије.

Председник Србије Александар Вучић стигао на Румску петљу

Све спремно за отварање деонице ауто-пута Рума-Шабац

До сада је 600.000 становника са обе стране Саве спајао магистрални пут и сталне гужве – убудуће ће се новом трасом од Руме до Шапца стизати за 15 минута.

Ауто-пут Рума–Шабац, деоница од 22 километра, са новим мостом на Сави дужине 1.300 метара, спаја Срем и Мачву и завршена је у року.

Почетак новог пута је на петљи у Руми која је у облику детелине.

Када следеће године буде завршена и брза саобраћајница до Лознице, од Подриња до престонице стизаће се за сат и 15 минута.

Отварању важне деонице присуствовали је највише државно руководство. 

Укупна дужина ауто-пута од Руме до Шапца са мостом преко Саве, која се пушта у јавни саобраћај износи 24,6 километара, а обухвата 440 метара повезаних са Фрушкогорским коридором, 22,08 км ауто-пута од Руме до Шапца, мост преко Саве дужине 1. 335 метара као и 700 метара дела деонице 3 до петље Дреновац.

Преостали део трасе Деонице 3, брза саобраћајница од Шапца до Лознице, дужине 53,88 км још се гради. Укупна дужина деонице Рума–Шабац–Лозница је 78 километара, а цео пројекат је подељен на три деонице и то - Деоница 1 ауто-пут Рума–Шабац, Деоница 2 мост преко реке Саве и Деоница 3 брза саобраћајница Шабац–Лозница.

На целој овој деоници предвиђена је изградња 56 објеката од тога 54 моста, као и изградња осам раскрсница (пет кружних и три денивелисане), али и три петље у Руми, Хртковцима и Дреновцу. Конкретно, деоница ауто-пута од Руме до Шапца има шест надвожњака, осам мостова и две петље, Рума и Хртковци.

Овај ауто-пут има три наплатне станице: "Рума" са 11 пролаза у оба смера, "Хртковци" са пет пролаза у оба смера и "Шабац" са осам пролаза у оба смера.

Траса ауто-пута Рума–Шабац заобилази насеља Кленак, Платичево, Хртковци и Јарак, чиме се ова места растерећују од тешког теретног саобраћаја. Испред Хртковаца је изграђен надвожњак са петљом.

Читај ми!