понедељак, 28. окт 2024, 20:05
Јапан, прича о мајстору чаја
У срцу префактуре Шизуока, познатој по узгајању најбољег зеленог чаја у Јапану, налази се породична плантажа Еичи Хонде, познатијег и као Мохеи. Он припада петој генерацији која се тиме бави.
У подножју легендарне планине Фуџи, Мохеи марљиво бере лишће и обавља деликатан процес његове топлотне обраде на пари, који овом драгоценом сенча чају појачава арому и лековита својства. Мохеи је са својих 36 година већ прошао доста тога. Као млад је напустио свој завичај да би студирао економију у Токију, са јаком жељом да постане члан урбане, предузетничке елите те метрополе. Међутим, његова љубав према земљи и природи преовладава и он се на крају враћа на ободе планине Фуџи, да би се потпуно посветио култури узгајања чаја. Вођен великом радозналошћу према овој култури, он чак усавршава и садо, традиционалну јапанску церемонију служења и испијања чаја. Бити у исто време и узгајивач чаја и практиковати садо, врло је ретка и јединствена појава у данашњем Јапану.
Реприза , 29. октобар у 07:05 и 15:00
Коментари