"Орлови" фуриозно

Дечаци Душана Ивковића нагло одрасли у Истанбулу и после драматичне утакмице очистили трон светског првака. Теодосић као Саша Ђорђевић - решио утакмицу тројком са девет метара. Савановић, Бјелица и Кешељ феноменални. Велики Хуан Карлос Наваро. Србија, где јој је и место, међу четири најбоље екипе на свету.

Као некада Саша Ђорђевић, једном "тројком" Милош Теодосић подигао је целу нацију на ноге. Србија се враћа тамо где заслужује, а то је сам врх светске кошарке. Само три секунде пре краја меча, при нерешеном резултату, Теово срце, али и мирна рука, поново долазе до изражаја. Србија је у полуфиналу Мундобаскета у Турској.

После велике битке на свим фронтовима, савладан је европски и светски првак, репрезентација Шпаније (92:89) и сада је светска медаља на дохват руке. Цела екипа заслужује само аплаузе, сви су се борили као лавови и на крају однели победу над великим противником.

Од самог старта, Дудини момци показали су зубе знатно искуснијим Шпанцима. Оно што је импоновало код "плавог" тима је борбеност са којом су "орлови" ушли у историјски меч. Величковић и Бјелица су далекометном паљбом показали Шпанцима да можемо да их "бијемо" њиховим оружјем.

Сјајан шут за три поена, вођство и од осам поена предности, нису спутали "орлове" да наставе у истом ритму. Са друге стране, Хуан Карлос Наваро, просто незаустављив. Све што је бацио ка нашем кошу, прошло је кроз обруч.

Српски кошаркаши бију из свих оружја, у другој деоници распуцао се Марко Кешељ. Ненад Крстић води велику битку под оба коша са центарском линијом Шпанаца. Стиже помоћ у лику Душка Савановића.

До полувремена, "плави" су светском прваку убацили 49 поена. Сјајна игра у нападу, нешто слабија у одбрани, али против звезда као што су Наваро, Фернандез или Гарбахоса и не може се боље.

Друго полувреме креће притиском Шпанаца. "Плави" момци делују помало стегнуто, велики притисак врши се на Теодосића, али стиже "тројка" Кешеља која буди наше момке. Резултат у егалу, сваки кош као да је пресудан. Као што је и најављивано из оба табора, велика спортска "туча" на терену.

Почиње и последња четвртина, игра се кош за кош. Марко Кешељ поново погађа битне "тројке". Са друге стране, нема одбране за Навара. Шпанци превише театрални, наши не губе смиреност. Тепић погађа тежак шут за два, али промашује "тројку".

Улази се у последњи минут. Величковић шутира за три поена, промашује. Наваро асистира за Гасола, који закуцавањем доноси нерешен резултат.

До краја меча само 25 секунди, Дуда тражи тајм-аут, креће напад "орлова". Теодосић држи лопту до самог краја, а онда преко Гарбахосе, са девет метара погађа чудесну тројку. Сви су на ногам, три секунде до краја, још ништа није готово.

Шпанци крећу са центра, али Гарбахоса губи лопту, утакмица је завршена. Србија је у полуфиналу Мундобаскета. Наши момци у терену, сви су у загрљају. Велики успех српске кошарке, савладан је можда и најтежи ривал на шампионату.

Србија: Теодосић 12 (8ас, 5ск), Тепић 2, Рашић, Паунић, Бјелица 14 (тројке 3/3), Марковић, Савановић 15 (5ск), Кешељ 17 (тројке 5/6), Крстић 13 (9ск), Перовић 2, Величковић 17 (5ск, 3ас, 4ул), Мачван.

Шпанија: Сан Еметерио, Руди 15 (5ск), Рубио 3, Наваро 27 (5ас), Лопез, Рејес 2, Клавер, Васкез 4, Љуљ 4, Гасол 13 (5ск), Мумбру 3, Гарбахоса 18 (тројке 4/6).

Сада "плави" мирно чекају меч између домаћина Турске и Словеније, који ће одлучити ко ће на мегдан Србији у полуфиналу планетарног првенства.