Извор: РТС

Једанаести дан Игара у Паризу - одбојкашице испале у четвртфиналу, мушки кајакашки четверац у полуфиналу

Једанаестог такмичарског дана Олимпијских игара у Паризу српске одбојкашице елиминисане су у четвртфиналу поразом од Италије. Атлетичарке Ивана Шпановић и Милица Гардашевић нису се пласирале у финале скока удаљ. Кошаркаши Србије победили су Аустралију у четвртфиналу. Мушки кајакашки четверац заузео је прво место у квалификационој трци и веслаће у полуфиналу, као и два кајакашка пара - Новаковић-Драгосављевић и Џомбета-Торубаров. Женски четверац је квалификације завршио на последњем месту у својој групи, па ће кроз полуфиналну трку имати нову шансу за финале. Рвач Михаил Каџаја поражен је у четвртфиналу категорије до 97 килограма грчко-римским стилом.

Резиме данашњих резултатa српских олимпијаца

- Кошаркаши Србије победили су у "Берсију" после продужетка Аустралију 95:90, чиме су се пласирали у полуфинале олимпијског турнира.

Одбојкашице Србије елиминисане су са Олимпијских игара поразом од Италије са 3:0 у сетовима - 26:24. 25:20, 25:20.

- Мушки кајакашки четверац (Џомбета, Новаковић, Драгосављевић, Торубаров) завршио је квалификациону трку у Паризу на првом месту и изборио директан пласман у полуфинале, које је на програму у четвртак од 11.50.

Женски кајакашки четверац (Бајук, Достанић, Новаковић, Станојев) завршио је квалификациону трку на петом (последњем) месту, па ће пласман у финале морати да тражи у полуфиналу, које је на програму у четвртак од 11.40.

- Српске атлетичарке Ивана Шпановић и Милица Гардашевић нису успеле да се пласирају у финале дисциплине скок удаљ на Олимпијским играма у Паризу. Шпановићева је забележила скок од 6,51 у другој и 6,31 у трећој серији, што није било довољно за пролазак у финале. Гардашевићева је преступила и у трећој серији. Обе српске представнице завршиле су учешће на ОИ.

- Рвач Михаил Каџаја, представник Србијe у категорији до 97 килограма грчко-римским стилом, изгубио је од Египћанина Мохамеда Габра на бодове, резултатом 6:1. Уколико Габр прође у финале, Каџаја ће у реперсажу покушати да избори шансу да се надмеће за бронзу.

- Мушки кајакашки парови Новаковић-Драгосављевић и Џомбета-Торубаров пласирали су се у полуфинале у трци на 500 метара као два од укупно четири најбржа двојца у својој групи. Трка у полуфиналу је на програму деветог августа од 11.10.

Биланс медаља

Након једанаестог дана Олимпијских игара додељено је 614 медаља.

Сједињене Америчке Државе су најуспешније са 86 медаља, од чега су 24 златне.

На другом месту је Кина са 58 медаља (22 злата), док је трећа Француска са 48 одличја (13 златних).

Следе Велика Британија са 46, Аустралија са 35 и Јапан са 29 медаља.

Кошаркаши Сједињених Држава савладали Бразил у четвртфиналу

Кошаркаши Сједињених Америчких Држава савладали су селекцију Бразила 122:87 у четвртфиналу олимпијског турнира.

Екипа Стива Кера расположено је почела меч, веома брзо је стигла до двоцифрене предности. Бразил је у другој деоници смањио на осам поена разлике - 42:34, али је након тога уследила серија поена Сједињених Држава. На крају друге четвртине резултат је био 63:36 у корист САД.

Бразил није успевао да одговори на брзе нападе противника, те су Сједињене Државе рутински уписале четврти тријумф на турниру.

Најефикаснији у селекцији САД био је Девин Букер са 18 поена, док је Ентони Едвардс додао 17. У репрезентацији Бразила најбољи је био Бруно Кабокло са 30 поена.

У полуфиналу олимпијског турнира играће САД ће играти против Србије која је победила Аустралију. Дуел је на програму 8. августа.

Кошаркаши, четвртфинале:
Немачка - Грчка 76:63
Србија - Аустралија 95:90
Француска - Канада 82:73
Бразил - САД 87:122

Одбојкашице Србије поразом од Италије резултатом 3:0, по сетовима 26:24, 25:20 и 25:20 испале су са олимпијског турнира.

Србију је предводила Тијана Бошковић са 19 поена, колико је забележила и Паола Егону у италијанском тиму.

Одбојкашице Србије изгубиле су и други сет против Италије која је подигла ниво игре и била боља са 25:20.

Атлетика: Габријел Томас оправдала улогу фавориткиње на 200 метара

Американка Габријел Томас тријумфовала је последњој трци на стази једанаестог дана Олимпијских игара у Паризу. Златну медаљу на 200 метара освојила је са временом 21,83.

Олимпијска шампионка на 100 метара Џулијен Алфред освојила је сребрну медаљу – 22,08.

Још једну медаљу Америци je донела Британи Браун. Бронзу је освојила истрчавши 22,20.

AP Photo/Matthias Schrader

Атлетика: Тендоглу одбранио олимпијско злато у скоку удаљ

Грчки скакач удаљ одбранио је олимпијско злато освојено у Токију и постао први скакач који је то урадио у 21. веку. Милтиадис Тентоглу имао је пет скокова преко осам метара, а најсјајније одличје освојио је даљином 8,48 из друге серије.

Јамајчанин Вејн Пинок освојио је сребрну медаљу, а најдаљи траг у песку оставио је такође у другој серији – 8,36.

Светски јуниорски рекордер Матиа Фурлани, након сребра на Европском првенству, освојио је олимпијску бронзу првим скоком који је био на 8,34.

AP Photo/Matthias Schrader

Одбојкашице Србије изгубиле су први сет од Италије резултатом 26:24 у последњем четвртфиналном дуелу.

Александра Узелац и Тијана Бошковић предводе Србију са по шест поена.

Кубански рвач Михаин Лопес Нуњез освојио је златну медаљу на петим Олимпијским играма заредом и постао први спортиста који је успео у таквом подухвату.

Нуњез је у финалу категорије до 130 килограма победио Чилеанца Јасманија Фернандеза и дошао до новог златног одличја.

Атлетика: Други олимпијски рекорд, злато за Јави Вилфред

Још једна неизвесна трка у вечерашњим финалима на стази у Паризу. Златну медаљу у трци на 3.000 метара стипл освојила је Јави Вилфред из Бахреина. Светска и олимпијска првакиња истрчала је трећи најбржи резултат свих времена - 8:52,76.

Вицешампионка је Перут Чемутај, која је истрчала национални рекорд Уганде - 8:53,34.

Бронзану медаљу освојила је Фејт Черотич - 8:55,15. 

И у трци на 3.000 са препрекама све три освајачице медаља истрчале су резултате брже од претходног олимпијског рекорда који је постављен 2008. година у Пекингу.

AP Photo/Petr David Josek

Атлетика: Камрин Роџерс олимпијска шампионка у бацању кладива

Канађанка Камрин Роџерс победила је у дисциплини бацање кладива са хицем од 76,97 метара и тако се придружила сународнику Итану Казбергу, који је тријумфивао у мушкој конкуренцији.

Анет Ећиковоке из САД освојила је сребрну медаљу – 75,48 метара.

Кинескиња Ју Жао освојила је прву олимпијску медаљу и то бронзану, а кладиво је најдаље летело у другој серији када је бацила 74,27.

AP Photo/Bernat Armangue

Атлетика: Сва три освајача медаља на 1.500 метара бржа од претходног олимпијског рекорда

Право изненађење направио је Американац Кол Хокер победивши у трци на 1.500 метара олимпијским рекордом - 3:27,65.

Сребрну медаљу у фото-финишу освојио је Британац Џош Кер - 3:27,79. 

Бронзану медаљу освојио је још један Американац Јаред Нгус резултатом 2:27,80.

Сва три освајача медаља трчала су брже од претходног олимпијског рекорда, који је пре три године у Токију поставио четвртопласирани у вечерашњој трци Јакоб Ингебригтсен.

Норвежанин је водио 1.400 метара, али је у последњих 100 почео да губи позиције за медаље.

AP Photo/Martin Meissner

Каџаја без реперсажа

Репрезентативац Србије у рвању Михаил Каџаја није данас успео да се пласира у реперсаж категорије до 97 килограма грчко-римским стилом на Олимпијским играма у Паризу.

Каџаја је раније у осмини финала изгубио од Египћанина Мохамеда Габра резултатом 6:1.

Репрезентативац Србије је имао шансу да прође у реперсаж за бронзану медаљу ако египатски рвач прође у финале. Међутим, Габр је у полуфиналу изгубио од иранског рвача Мохамадхадија Саравија резултатом 6:0.

Каџаја је позив да се такмичи на Играма добио тек на дан отварања Игара, а заменио је чешког репрезентативца Артура Омарова, који је због повреде морао да одустане.

Кошаркаши Француске у полуфиналу олимпијског турнира

Кошаркаши Француске савладали су Канаду 82:73 у четвртфиналу олимпијског турнира. Французи су изборили полуфинале и играће против Немачке.

Французи су стекли велику предност после уводних 10 минута игре, имали су 13 поена предности - 23:10. Екипа Француске је наставила са добром игром и у другом периоду, чак је успела и да повећа предност пре одласка на одмор - 45:29. Канада је успела да заигра боље у трећој деоници коју су и добили са 21:16, али су домаћи кошаркаши ипак имали двоцифрену предност на крају - 61:50.

Канађани су били решени да преокрену резултат, у уводним минутима последње деонице смањили су предност на пет поена - 65:60. Међутим, Еван Фурније био је расположен и сјајном игром утицао на тим у кључним тренуцима да Француска дође до победе која је води у полуфинале.

Најефикаснији код Француске били су Гершон Јабуселе са 22 поена, Исаија Кординијеа је уписао 20, Фурније је уписао 15, а Матијас Лесор 13 поена. У Канади су се истакли Шај Гилџес Александер са 27 и Ар Џеј Барет са 16 поена.

Пласман у полуфинале изборила је селекција Србије, која је после продужетка савладала Аустралију резултатом 95:90. Ривал Србији у полуфиналу биће победник вечерашњег дуела између селекција САД и Бразила.

Кошаркаши, четвртфинале:

Уторак:
Немачка - Грчка 76:63
Србија - Аустралија 95:90
Француска - Канада 82:73
САД - Бразил 21.30

Фото: EPA-EFE

Одбојка: Сједињене Државе убедљиве против Пољске

Одбојкашице Сједињених Америчких Држава победиле су Пољску у четвртфиналу са 3:0, по сетовима 25:22, 25:14 и 25:20.

Најефикаснија на мечу била је Андреа Друз са 13 поена, док је Пољску предводила Мартина Лукашик са 12 поена.

Сједињене Државе ће се у полуфиналу састати са Бразилом који је раније победио Доминиканску Републику.

Tanjug/AP photo
Dolores Ochoa

Пресек данашњих резултата српских олимпијаца

- Кошаркаши Србије победили су у четвртфиналу Аустралију након продужетка резултатом 95:90.

- Мушки кајакашки четверац (Џомбета, Новаковић, Драгосављевић, Торубаров) завршио је квалификациону трку у Паризу на првом месту и изборио директан пласман у полуфинале, које је на програму у четвртак од 11.50.

Женски кајакашки четверац (Бајук, Достанић, Новаковић, Станојев) завршио је квалификациону трку на петом (последњем) месту, па ће пласман у финале морати да тражи у полуфиналу, које је на програму у четвртак од 11.40.

- Српске атлетичарке Ивана Шпановић и Милица Гардашевић нису успеле да се пласирају у финале дисциплине скок удаљ на Олимпијским играма у Паризу. Шпановићева је забележила скок од 6,51 у другој и 6,31 у трећој серији, што није било довољно за пролазак у финале. Гардашевићева је преступила и у трећој серији. Обе српске представнице завршиле су учешће на ОИ.

- Рвач Михаил Каџаја, представник Србијe у категорији до 97 килограма грчко-римским стилом, изгубио је од Египћанина Мохамеда Габра на бодове, резултатом 6:1. Уколико Габр прође у финале, Каџаја ће у реперсажу покушати да избори шансу да се надмеће за бронзу.

- Мушки кајакашки парови Новаковић-Драгосављевић и Џомбета-Торубаров пласирали су се у полуфинале у трци на 500 метара као два од укупно четири најбржа двојца у својој групи. Трка у полуфиналу је на програму деветог августа, од 11.10.

Шта следи?

Одбојкашице Србије, освајачице бронзе у Токију и двоструке шампионке света, играју од 21.00 час против Италије у четвртфиналу олимпијског турнира у Паризу. Уколико победе у полуфиналу ће играти против Турске која је била боља од Кине.

Кошаркаши Србије победили су након преокрета и продужетка Аустралију са 95:90 у четвртфиналу олимпијског турнира.

Најефикаснији у тиму Србије био је Никола Јокић са 19 поена. Богдан Богдановић је додао 17, а Василије Мицић 14 поена.

Аустралију је предводио Пети Милс са 26 поена, док је Џош Гиди постигао 25 поена за сада.

Кошаркаши Србије и Аустралије играће продужетак, након што је после 40 минута кошарке у четвртфиналу резултат изједначен - 82:82.

Најефикаснији у тиму Србије је Никола Јокић са 17 поена. Василије Мицић је додао 14, а Богдан Богдановић 13 поена.

Аустралију предводи Пети Милс са 26 поена, док је Џош Гиди постигао 22 поена за сада.

Србија се вратила у игру након великог заостатка из првог полувремена. На крају треће деонице, екипа Светислава Пешића води са 67:65.

Најефикаснији у тиму Србије је Никола Јокић са 17 поена.

Аустралијанци одлазе на велики одмор са 12 поена предности (54:42), а имали су и плус 24 у једном тренутку.

Пати Милс је у првом полувремену четвртфиналног дуела убацио 20 поена. Најефикаснији међу "орловима" је Никола Јокић са 11.

Пресек данашњих резултатa српских олимпијаца

- Мушки кајакашки четверац (Џомбета, Новаковић, Драгосављевић, Торубаров) завршио је квалификациону трку у Паризу на првом месту и изборио директан пласман у полуфинале, које је на програму у четвртак од 11.50.

Женски кајакашки четверац (Бајук, Достанић, Новаковић, Станојев) завршио је квалификациону трку на петом (последњем) месту, па ће пласман у финале морати да тражи у полуфиналу, које је на програму у четвртак од 11.40.

- Српске атлетичарке Ивана Шпановић и Милица Гардашевић нису успеле да се пласирају у финале дисциплине скок удаљ на Олимпијским играма у Паризу. Шпановићева је забележила скок од од 6,51 у другој и 6,31 у трећој серији, што није било довољно за пролазак у финале. Гардашевићева је преступила и у трећој серији. Обе српске представнице завршиле су учешће на ОИ.

- Рвач Михаил Каџаја, представник Србијe у категорији до 97 килограма грчко-римским стилом, изгубио је од Египћанина Мохамеда Габра на бодове, резултатом 6:1. Уколико Габр прође у финале, Каџаја ће у реперсажу покушати да избори шансу да се надмеће за бронзу.

- Мушки кајакашки парови Новаковић-Драгосављевић и Џомбета-Торубаров пласирали су се у полуфинале у трци на 500 метара као два од укупно четири најбржа двојца у својој групи. Трка у полуфиналу је на програму деветог августа, од 11.10.

- Кошаркаши Србије играју против Аустралије у четвртфиналу олимпијског турнира у Паризу.

Шта следи?

- Одбојкашице Србије, освајачице бронзе у Токију и двоструке шампионке света, играју од 21.00 час против Италије у четвртфиналу олимпијског турнира у Паризу. Уколико победе у полуфиналу ће играти против Турске која је била боља од Кине.

Након првог квартала четвртфиналног дуела кошаркаша Аустралије и Србије, "кенгури" имају велику предност - 31:17.

"Орлове" не служи шут, а у одбрани не проналазе начин да зауставе инспирисане играче Аустралије, пре свега Патија Милса.

Кајак: Оба српска мушка пара у полуфиналу

Мушки кајакашки парови Новаковић-Драгосављевић и Џомбета-Торубаров пласирали су се у полуфинале у трци на 500 метара као два од укупно четири најбржа двојца у својој групи. 

Пар Новаковић-Драгосављевић трку је завршио на другој позицији у групи, са временом 1:28,57, док је двојац Џомбета-Торубуров са временом 1:29,46 био на последњем (четвртом) месту које води у наредну фазу.

Трка у полуфиналу је на програму деветог августа, од 11.10.

Подсетимо, српски кајакашки четверац НоваковићДрагосављевићЏомбетаТорубаров јутрос је директно изборио полуфинале у дисциплини на 500 метара пошто је квалификациону трку завршио као први у својој групи.

Кошаркаши Србије играју од 14.30 против Аустралије у четвртфиналу олимпијског турнира у Паризу.

Аустралија је победила Србију на припремном турниру у Абу Дабију пред почетак Игара у Паризу, али су "орлови" и "кенгури" две много важније утакмице одиграли у Рио де Жанеиру 2016. Тада је Аустралија била боља у групној фази (95:80), али се Србија сурово реванширала у полуфиналу олимпијског турнира (87:61).

Ако кошаркаши Србије победе Аустралију, наредни ривал биће им бољи из дуела Бразила и Сједињених Америчких Држава, који је на програму вечерас од 21.30.

Кошаркаши, четвртфинале:

Уторак:
Немачка - Грчка 76:63
Србија - Аустралија 14.30
Француска - Канада 18.00
САД - Бразил 21.30

Још једна шанса за кајакаше да се домогну полуфинала...

Мушки кајакашки парови Новаковић-Драгосављевић и Џомбета-Торубаров нису јутрос изборили директан пласман у полуфинале, али ће ускоро имати нову шансу у четвртфиналу.

Обе српске посаде веслаће 500 метара у другој квалификационој групи. Пласман у полуфинале обезбедиће по четири најбржа пара из обе групе.

Подсетимо, српски кајакашки четверац НоваковићДрагосављевићЏомбетаТорубаров јутрос је директно изборио полуфинале пошто је квалификациону трку завршио као први у својој групи.

Српски кајакаши
Фото: EPA-EFE

Одбојка: Бразилке рутински до полуфинала

Одбојкашице Бразила победиле су Доминиканску Републику резултатом 3:0 (25:22, 25:13, 25:17) и рутински избориле пласман у полуфинале олимпијског турнира.

Бразил ће у полуфиналу играти против бољег из дуела САД и Пољске, који је на програму у 17.00.

Први полуфиналиста је Турска, која је јутрос након велике борбе у пет сетова савладала Кину, а од 21.00 играју Србија и Италија.

Одбојкашице, четвртфинале:

Уторак:
Кина - Турска 2:3
Бразил - Доминиканска Република 3:0
САД - Пољска 17.00
Италија - Србија 21.00

Фото: Танјуг/ AP Photo

Кошарка: Немачка први полуфиналиста

Кошаркаши Немачке победили су селекцију Грчке резулатом 76:63 у првом четвртфиналу олимпијског турнира.

Актуелни светски прваци у полуфиналу чекају победника дуела Француска – Канада, који је на програму вечерас од 18.00.

Најефикаснији у победничком тиму био је Франц Вагнер са 18 постигнутих поена. Испратио га Денис Шредер са 13 поена и осам асистенција. Исак Бонга је забележио девет поена и шест скокова (3/6 за три поена).

Међу Грцима се истакао Јанис Адетокумбо са 22 поена. Томас Вокап је убацио 12 поена, а Костас Папаниколау 10 поена, уз осам ухваћених лопти.

Кошаркаши, четвртфинале:

Уторак:
Немачка - Грчка 76:63
Србија - Аустралија 14.30
Француска - Канада 18.00
САД - Бразил 21.30

EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Рвање: Каџаја без шанси против Египћанина

Рвач Михаил Каџаја, представник Србијe у категорији до 97 килограма грчко-римским стилом, изгубио је од египатског представника Мохамеда Габра на бодове резултатом 6:1

Каџаја је лоше започео борбу у првом периоду, па је противник брзо освојио бод за захват којим је пребацио ноге српског представника изван обележеног простора. Затим је за дизање из лежећег положаја и бацање преко рамена освојио максималних пет бодова и до краја првог периода водио са 6:0.

Српски борац је нешто боље започео наредно полувреме од три минута, а Габр је наступио дефанзивније због чега је добио упозорење за пасивност (опомена носи један бод). Ипак, до краја борбе Каџаја није имао горива за преокрет.

Каџаја сада чека расплет осталих борби. Уколико Египћанин прође у финале, српски представник ће имати шансу да се кроз реперсаж избори за бронзу.

Подсетимо, Каџаја је позив да се такмичи на Олимпијским играма добио тек на дан отварања Игара. Заменио је чешког репрезентативца Артура Омарова, који је због повреде морао да одустане.

Српске атлетичарке Ивана Шпановић и Милица Гардашевић нису успеле да се пласирају у финале дисциплине скок удаљ на Олимпијским играма у Паризу.

Ивана Шпановић забележила је скок од 6,31 у трећој серији, што није било довољлно за пролазак у финале.

Милица Гардашевић је преступила и у трећој серији.

Обе српске представнице у скоку удаљ завршиле су наступ у квалификацијама.

Кајак: Мушки пар Џомбета-Торубаров без успеха у квалификацијама

Двојац Џомбета-Торубаров завршио је као последњи у својој квалификационој групи са временом од 1:34,22, па ће нову шансу за полуфинале имати кроз својеврсни реперсаж у четвртфиналу које је на програму данас од 14.30

По две најбрже посаде из сваке квалификационе групе избориће директан пласман у полуфинале.

У претходној квалификационој групи веслао је пар Новаковић-Драгосављевић, који је трку завршио као четврти, па ће и они имати нову шансу за полуфинале данас од 14.30.

Подсетимо, српски кајакашки четверац Новаковић, Драгосављевић, Џомбета, Торубаров јутрос је директно изборио полуфинале пошто је квалификациону трку на 500 метара завршио као први у својој групи.

Кајак: Мушки двојац Новаковић-Драгосављевић четврти у својој групи

Двојац Новаковић-Драгосављевић завршио је као четврти у својој квалификационој групи са временом од 1:30,71, па ће нову шансу за полуфинале имати кроз својеврсни реперсаж у четвртфиналу које је на програму данас од 14.30

По две најбрже посаде из сваке квалификационе групе избориће директан пласман у полуфинале.

У следећој квалификационој групи веслаће двојац Џомбета-Торубаров.

Подсетимо, српски кајакашки четверац Новаковић, Драгосављевић, Џомбета, Торубаров јутрос је директно изборио полуфинале пошто је квалификациону трку на 500 метара завршио као први у својој групи.

Гардашевићева преступила, Шпановићева у другој серији 6,51

Исправан скок Иване Шпановић у другој серији - 6,51. То је њен најбољи резултат ове сезоне.

Милица Гардашевић је преступила у другој серији. 

Остао је још по један скок за српске атлетичарке у квалификацијама. Тренутно су на местима која воде у финале...

Одбојка: Турска у полуфиналу, чека Србију или Италију

Одбојкашице Турске прве су полуфиналисткиње олимпијског турнира у Паризу, пошто су након велике борбе у пет сетова савладале Кину са 3:2 (23:25, 25:21, 26:24, 21:25, 15:12).

Турска ће се за пласман у финале борити против бољег из дуела Србије и Италије, који је на програму вечерас од 21.00.

Одбојкашице, четвртфинале:

Уторак:
Кина - Турска 2:3
Бразил - Доминиканска Република 13.00
САД - Пољска 17.00
Италија - Србија 21.00

Фото: @volleyballworld

Кајакаши наступају и у паровима

У квалификацијама поново веслaју мушкарци, али у кајакашким паровима, у дисциплини на 500 метара. Двојац Новаковић-Драгосављевић такмичиће се у трећој, а двојац Џомбета-Торубаров у четвртој квалификационој групи.

По две најбрже посаде у свакој групи избориће директан пласман у полуфинале, док ће остали тражити другу шансу у четвртфиналу.

Подсетимо, српски кајакашки четверац Новаковић, Драгосављевић, Џомбета, Торубаров јутрос је директно изборио полуфинале пошто је квалификациону трку на 500 метара завршио као први у својој групи.

Победнички кадар српског кајакашког четверца
Фото: Танјуг/АП/Ebrahim Noroozi

Готова прва серија скока удаљ - Шпановићева преступила , Гардашевићева 6,48

Репрезентативка Србије Ивана Шпановић преступила је у првој серији. 

Друга спрска представница у скоку удаљ Милица Гардашевић забележила је скок од 6,48 метара

Све атлетичарке у квалификацијама имају право на три скока. Норма за директан пролазак у финале је 6,75 метара. Уколико је не прескочи 12 атлетичарки, пролазе најбоље по резултату.

Шпановићева и Гардашевићева на залетишту за скок удаљ...

Српске атлетичарке Ивана Шпановић и Милица Гардашевић наступају од 11.15 у квалификацијама у дисциплини скок удаљ.

Норма за улазак у финале је 6,75 метара или скок међу 12 најдужих.

Гардашевићева је ове година имала најбољи скок за један центиметар дужи од квалификационе норме за финале, док је Шпановићева са даљином 6,29 даље од ње.

Државна рекордерка у скоку удаљ рекла је да је ситуација за Ахиловом тетивом под контролом и да оптимистична путује у Париз на своје пете и последње Олимпијске игре.

Рвање: Каџаја креће у поход ка медаљи

Србију данас у Паризу представља и рвач Михаил Каџаја, који је позив да се такмичи на Олимпијским играма добио тек на дан отварања Игара. Заменио је чешког репрезентативца Артура Омарова, који је због повреде морао да одустане.

Каџаја се бори у категорији до 97 килограма грчко-римским стилом. Противник у осмини финала му је  Египћанин Мохамед Габр. Борбе су почеле у 11.00, а Каџаја и Габр ће на струњачу као девети пар.

Правила: 

Рвач у грчко-римском стилу у току борбе покушава да противника сруши на под и најчешћи захват је туш, када је ривал успешно оборен на леђа, тако да му обе лопатице додирују тло одређени период времена (најчешће две секунде). Успешност захвата и време процењују судије. 

Борба се одвија у два периода (полувремена) по три минута, са паузом од тридесетак секунди између. Уколико рвач обори противника тушем, борба се одмах завршава, без обзира на период.

Рвач побеђује и на бодове, а максималан број једним захватом је пет, за дизање ривала са струњаче, из лежећег положаја, па потом бацање на под.

Бодови из обе рунде се збрајају и побеђује рвач који их је више освојио. Осам бодова је максимум, после чега се борба завршава.

У случају нерешеног резултата победник је рвач са највреднијим захватом (потезом који је донео највише бодова) у току борбе. Следећи критеријум је број опомена за пасиван став. Ако су такмичари изједначени по претходним критеријумима, победник је онај рвач који је последњи освојио поен у борби.

Рвач побеђује и ако противник добије три упозорења за пасиван став.

Грчко-римски стил не дозвољава захвате испод појаса, односно, дозвољено је коришћење руку и напад на горњи део тела. Забрањено је ударање. 

Фото: Танјуг
OLIMPIJSKI KOMITET SRBIJE
Опширније Краће

Кајак: Женски четверац пети у квалификационој трци

Женски кајакашки четверац (Бајук, Достанић, Новаковић, Станојев) завршио је квалификациону трку на петом (последњем) месту, па ће пласман у финале морати да тражи у полуфиналу, које је на програму у четвртак од 11.40.

По три најбрже посаде у обе квалификационе групе избориле су директан пласман у финале, док ће остали поново веслати у полуфиналу.

Српска посада је квалификациону трку на 500 метара завршила за 1:34,40. Прва три места заузеле су посаде са Новог Зеланда, из Шпаније и Пољске.

На води ускоро и женски кајакашки четверац...

Након мушког, на воду ће у 10.00 часова и женски кајакашки четверац (Бајук, Достанић, Новаковић, Станојев). Веслаће у првој квалификационој групи.

По три најбрже посаде у обе групе избориће директан пласман у финале, док ће остали тражити нову шансу у полуфиналу.

Кајакашки четверац у полуфиналу

Мушки кајакашки четверац (Џомбета, Новаковић, Драгосављевић, Торубаров) завршио је квалификациону трку у Паризу на првом месту и изборио директан пласман у полуфинале, које је на програму у четвртак од 11.50.

Српска посада завршила је трку на 500 метара за 1:20,99 и оставила иза себе конкуренте из Мађарске, Литваније, Украјине, Канаде и Данске.

Две најбрже посаде из обе квалификационе групе избориле су директан пласман у полуфинале, док ће сви остали морати дужим путем - кроз четвртфинале.

Касније данас у квалификацијама ће веслати и женски четверац из Србије, а на воду ће поново и мушкарци, али у паровима.

Српски кајакашки четверац весла у квалификацијама...

Мушки кајакашки четверац (Џомбета, Новаковић, Драгосављевић, Торубаров) у 9.30 весла у квалификацијама у Паризу. Надметаће се у првој квалификационој групи.

Две најбрже посаде у обе групе избориће директан пласман у полуфинале, док ће сви остали морати дужим путем - кроз четвртфинале, које је на програму такође данас у 13.10.

Атлетика: Фејт Кипјегон ипак вицешампионка на 5.000 метара

Фејт Кипјегон је у понедељак дисквалификована због гурања у финалној трци на 5.000 метара. Изгубила је тако сребрну медаљу, међутим након додатних провера и жалби ипак јој је враћена.

Коначан поредак у финалу остаје као првобитан - Беатрис Џебет злато, Фејт Кипјегон сребро и Сифан Хасан бронза.

Европа ипак остаје без одличја. Италијанка Надија Батоклети са Игара одлази као четвртопласирана, али са националним рекордом.

Одбојка прва на распореду...

Прве на терен у Паризу изаћи ће одбојкашице Кине и Турске у 9.00 часова, а по завршетку тог меча биће познат први полуфиналиста олимпијског турнира.

Сва четири четвртфинална дуела на програму су данас. Одбојкашице Србије играће од 21.00 против Италијанки.

Одбојкашице, четвртфинале:

Уторак:
Кина - Турска 09.00
Бразил - Доминиканска Република 13.00
САД - Пољска 17.00
Италија - Србија 21.00

Једанаести дан почео на Тахитију...

Једанаести такмичарски дан Олимпијских игара почео је рано јутрос далеко од Париза - на Тахитију, где су се за медаље надметали сурфери и сурферке.

Француз Каули Васт пронашао је пут кроз таласе до злата, док је у конкуренцији дама најбоља била Каролин Маркс из Сједињених Америчких Држава.

Каули Васт - олимпијски шампион
Фото: Танјуг/ AP Photo

Одбојкашице против Италије у четвртфиналу

Одбојкашице Србије, освајачице бронзе у Токију и двоструке шампионке света, играју од 21.00 час против Италије у четвртфиналу олимпијског турнира у Паризу.

Српкиње су у групи А уписале победу над Француском (3:0) и поразе од Сједињених Америчких Држава (2:3) и Кине (1:3), па су заузеле треће место и прошле у четвртфинале као једна од две најбоље трећепласиране селекције, због чега их у четвртфиналу чека изузетно тежак задатак.

Италијанке су актуелне шампионке Лиге нација и освајачице бронзе на Светском првенству 2022, али на олимпијском турниру никада нису стигле даље од четвртфинала.

Још увек су непоражене у Паризу, где су на три меча изгубиле само један сет. Савладале су у групи Доминиканску Републику (3:1), Холандију (3:0) и Турску (3:0).

Одбојкашице, четвртфинале:

Уторак:
Кина - Турска 09.00
Бразил - Доминиканска Република 13.00
САД - Пољска 17.00
Италија - Србија 21.00

Фото: Танјуг/ AP Photo

Кошаркаши против Аустралије призивају репризу 2016.

Кошаркаши Србије играју од 14.30 против Аустралије у четвртфиналу олимпијског турнира у Паризу.

Изабраници Светислава Пешића забележили су у групи Ц два тријумфа - над Порториком и Јужним Суданом и пораз од Сједињених Америчких Држава, што је било довољно за друго место у групи.

И Аустралијанци су били други у веома јакој и изједначеној групи А, али са учинком 1-2. Савладали су Шпанију, а изгубили од Канаде и Грчке.

Аустралија је победила Србију на припремном турниру у Абу Дабију пред почетак Игара у Паризу, али су "орлови" и "кенгури" две много важније утакмице одиграли у Рио де Жанеиру 2016. Тада је Аустралија била боља у групној фази (95:80), али се Србија сурово реванширала у полуфиналу олимпијског турнира (87:61).

Ако кошаркаши Србије победе Аустралију данас, наредни ривал биће им бољи из дуела Бразила и Сједињених Америчких Држава, који је на програму вечерас од 21.30.

Кошаркаши, четвртфинале:

Уторак:
Немачка - Грчка 11.00
Србија - Аустралија 14.30
Француска - Канада 18.00
САД - Бразил 21.30

Фото: Танјуг/ AP Photo

Шпановићева и Гардашевићева скачу у квалификацијама

У 11.15 на "Стадиону Француска" почињу квалификације дисциплине скок удаљ за жене, а Србију ће представљати две атлетичарке - Ивана Шпановић и Милица Гардашевић.

Гардашевићева ће скакати у квалификационој групи А, а Шпановићева у групи Б. Да би се пласирале у финале, мораће да скоче 6,75 или да буду међу 12 најбољих такмичарки у генералном пласману.

Ивана Шпановић, најбоља српска скакачица удаљ свих времена, у Паризу учествује на својим петим Олимпијским играма. У богатој колекцији одличја, међу којима је и бронза из Рија 2016, недостаје јој само златна медаља са најпрестижнијег такмичења.

На мегдан најбољим даљашицама Шпановићева излази као актуелна шампионка света из Будимпеште, где је скочила лични рекорд у финалу – 7,14 метара.

Милица Гардашевић, друга српска представница у скоку удаљ, од јуниорских дана је најављивала блиставу каријеру, поправљајући из године у годину своје личне рекорде.

Европска првакиња до 20 година и трећепласирана у категорији млађих сениорки две године касније дошла је на Олимпијске игре са мотивацијом да буде друга Српкиња која ће прескочити седам метара. Била је близу тог остварења прошле године на Првенству Србије, када је скоком од 6,91 обезбедила учешће на Играма у Паризу.

"Стадион Француска" у Паризу
Фото: EPA-EFE

Кајакаши и Каџаја крећу у поход на медаље

Данас у Паризу почињу трке кајакаша, а Србија ће имати представнике и у мушкој и у женској конкуренцији. На борилиште ће и рвач Михаил Каџаја.

У 9.30 у квалификацијама ће веслати мушки четверац (Џомбета, Новаковић, Драгосављевић, Торубаров). Надметаће се у првој квалификационој групи. Две најбрже посаде у обе групе избориће директан пласман у полуфинале, док ће сви остали морати дужим путем - кроз четвртфинале, које је на програму такође данас у 13.10.

У 10.00 часова на воду ће и женски четверац (Бајук, Достанић, Новаковић, Станојев). Веслаће у првој квалификационој групи. По три најбрже посаде у обе групе избориће директан пласман у финале, док ће остали тражити нову шансу у полуфиналу.

У 11.30 поново ће у квалификацијама веслати мушкарци, али у паровима. Двојац Новаковић-Драгосављевић такмичиће се у трећој, а двојац Џомбета-Торубаров у четвртој квалификационој групи. По две најбрже посаде у свакој групи избориће директан пласман у полуфинале, док ће остали тражити другу шансу у четвртфиналу.

Србију ће данас у Паризу представљати и један рвач - Михаил Каџаја, који је позив да се такмичи на Олимпијским играма добио тек на дан отварања Игара. Заменио је чешког репрезентативца Артура Омарова, који је због повреде морао да одустане.

Каџаја се бори у категорији до 97 килограма грчко-римским стилом. Противник у осмини финала биће му Египћанин Мохамед Габр. Борбе почињу у 11.00 часова, а борба Каџаје и Габра девета је по распореду на стручањи Ц.

Анђело Џомбета - члан мушког четверца
Фото: Танјуг

Почиње једанаести такмичарски дан у Паризу...

Након десетог дана Олимпијских игара у Паризу подељене су 564 медаље, а освојила су их 73 олимпијска тима. По броју освојених одличја још увек предњаче Сједињене Америчке Државе са чак 78. Друга на листи је Кина са 53, док је Француска трећа са 46 медаља.

Прву медаљу за Србију освојили су стрелци - Зорана Аруновић и Дамир Микец у дисциплини десет метара ваздушни пиштољ - микс, док је Новак Ђоковић у недељу победио Карлоса Алкараза у финалу тениског турнира и донео српском тиму друго злато.

Једанаести такмичарски дан Олимпијских игара почиње већ сат након поноћи далеко од Париза - на Тахитију, где ће се за медаље борити сурфери и сурферке.

Прилику да у појединим категоријама и дисциплинама освоје олимпијска одличја имаће данас и јахачи, једриличари, скакачи у воду, скејтери, рвачи, бициклисти, боксери и атлетичари.

Фото: EPA-EFE
Читај ми!