Извор: РТС

Камински несуђени јунак Партизана, Виртус победио после драме у Београду

Кошаркаши Партизана поражени су од Виртуса са 77:75 у мечу 17. кола Евролиге. Шут за победу домаћина промашио је Френк Камински.

Виртус наметнуо чврстину, Партизан није преломио кад је било потребно

Гости из Болоње су с правом показали зашто су трећепласирани тим Евролиге. Врло чврста и агресивна одбрана је потпуно пореметила Партизан у креацији из пик-ен-рола и приликом индивидуалних решења.

Виртус је у појединим моментима водио и са максималних 13 поена разлике, па су домаћини морали константно да се враћају. Италијанском тиму је ишао на руку и одличан шут за три у првом полувремену.

У последњој деоници је госте стао шут, а разиграо се Френк Камински са својих 10 поена убачених у том периоду. Управо је Американац имао прилику да реши питање победника, али његов шут за три из релативно изгледне позиције, мада већ виђен у кошу, није прошао кроз мрежицу.

Ваља истаћи да је у последњем минуту, при резултату 72:73, Партизан после одличне одбране имао прилику за преокрет. Ледејов промашај за три из угла из изгледне прилике хвата Јарамаз, па прослеђује Кабоклу. Бразилац преснажно улази у Шенгелију, који искусно извлачи фаул у нападу. На другој страни је на 75:72 повисио Лундберг.

Џејмс Нанели је код Партизана био најефикаснији са 19 поена, Кевин Пантер и Огњен Јарамаз су убацили по 12 поена. Кабокло и Камински су стали на по 10 поена.

Меч-винер за Виртус Габријел Лундберг је предњачио код гостију са 16 поена, Марко Белинели га је пратио са 14 поена, а Авуду Абас је био икс-фактор са 10 поена.

Виртус је побољшао скор на 12-5, а Партизан је пао на 9-8.

Први евролигашки меч у наредној години ће Партизан играти код куће против Асвела. Виртус ће у Болоњи дочекати Бајерн.

Крај меча, Камински умало херој! - 75:77

Американац је промашио шут за три. Лопта је "лизнула" обруч и изашла. Мало је фалило.

Пантер добио ударац коленом у колено, тешком муком погодио једно, а промашио је друго бацање - 75:77

Намерно је промашио бацање, судије су свирале мртву лопту. Још четири секунде.

Фаул Пајоле над Пантером на четири секунде до краја - 74:77

Белинели сигуран оба пута са пенала на 10 секунди до краја - 74:77

Кординије чини пету личну над Пантером, капитен Партизана на линији пенала на десет секунди до краја - 74:75

Лундбергови поени на 19 секунди до краја - 72:75

Кабоклов фаул у нападу, баш кад није требало! - 72:73

Партизан не користи изванредну прилику! Ледеј промашује отворену тројку из угла. Јарамаз хвата ту лопту, додаје Кабоклу који прејако улази дуел са Шенгелијом. Грузин искусно пада испод коша,а судије свирају фаул у нападу.

39' Нанели смањује на пола коша! - 72:73

Хекет промашује отворену тројку, а после доброг протока лопте, Нанели користи финту поласка да прође чувара и положи са леве стране, док му је Ледеј правио "ливаду".

39' Борбеност Ледеја - 70:73

Американац хвата у нападу, фаулира га Хекет. Зек сигуран са пенала.

37' Драма у Арени, Камински бриљира - 68:69

Тројка Каминског! Партизан се враћа! 

Амерички центар је убацио 10 од 12 поена Партизана до сада! 

34' Постоји шанса за Партизан - 62:67

Виртус је кренуо са промашајима, чини се да је Партизан у одличној прилици за преокрет. Стао им је шут за три.

Партизан може то да искористи за преокрет. На све то Партизан није начинио ниједан фаул у четвртини.

Крај треће деонице - 55:60

Тројка Јарамаза на 32 секунде до краја. Одличан погодак из тешке позиције и готово безидејног напада Партизана.

Пајола враћа на плус пет са линије пенала, а београдски црно-бели не користе последњи напад на другој страни.

29' Доужеру свирана техничка, крај меча за Американца - 52:56

Врхунска одбрана Партизана заустављена је судијском реакцијом у којој је свиран фаул Доужеру. Американац је бурно реаговао и за то је добио техничку, укупно пету грешку. Одлази на клупу са које се неће враћати до краја меча. И још је Партизан испунио бонус.

28' Повреда Хекета - 50:54

Изврсни дефанзивац је доживео пех да је искренуо зглоб, а да притом није било контакта, нити је нагазио неком на ногу.

Партизан смањује, да ли се спрема преокрет? - 45:49

Низ Партизана од девет поена за поновно примицање Виртусу са минус 13.

STARSPORT

23' Виртус не спушта гард - 36:46

Лош улазак Партизана у друго полувреме. Шенгелија снажно и ауторитативно завршава у рекету против нижег чувара. После добре дефанзиве Хекета се отвара контра на другој страни, где Грузин асистира за Белинелија спремног као запета пушка.

Крај првог полувремена - 36:41

Последњи поен у првом полувремену дело су Кабокла после одличне асистенције Јарамаза. Плејмејкер Партизана се мучи са линије пенала, али се труди да допринесе кроз агресивност у одбрани.

Партизан предводе Кабокло са 12 и Нанели са 10 поена.

Габријел Лундберг је први стрелац Виртуса са девет поена.

Оба тима су на прилично високим процентима шута за два (Партизан 58 посто, Виртус 60 посто), али превагу чини шут за три. Виртус је на 6/14 са дистанце, а Партизан на 3/9. 

Такође, гости су на 12 асистенција и седам изгубљених лопту, наспрам пет асистенција и чак девет грешака Партизана. Од тих девет, шест су завршиле као украдене лопте тима зи Болоње.

 

17' Одличан шут Виртуса - 28:41

Црно-бели из Болоње су на 6/13 за три. Кад се то упари са агерсивном одбраном, резултат је двоцифрена предност у Београду.

Дефанзивна петорка за Партизан на терену са Јарамазом, Понитком, Нанелијем, Ледејом и Кабоклом.

14' Абас икс-фактор Виртуса - 25:34

Таман се причинило да ће Партизан преузети моментум и да су главни поентери гостију заустављени, кад се за Виртус појављује Авуду Абас са две тројке. 

Партизан још увек не проналази сигурна решења у нападу, ни тимски ни индивидуално. Могли би црно-бели да појачају агресивност одбране, јер су још увек на тек једном фаулу.

13' Нанели доноси егал - 23:23

Нанели је прилично намучио Добрића. Поентирао је на продору у директном дуелу са српским играчем, уз фаул. Потом је Американац у пик енд ролу проиграо Кабокла за закуцавање. Добрић мора на клупу. 

Џејмс Нанели
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Крај прве четвртине - 18:23

Виртус је у једном тренутку дошао до двоцифреног плуса – 21:10, али су Нанели и Доужер погоцима за три спустили заостатак. С обзиром на то колико су се лоше сналазили на почетку, црно-бели су у доброј позицији.

8' Серија од девет поена Виртуса - 10:19

Промашаји Тирстана Вукчевића, несналажење против дефанзиве гостију користи Виртус да дође до осетније предности. У игри су Ледеј и Нанели уместо Вукчевића и Пантера.

Капитен Партизана се није разиграо на старту меча.

5' Чврстина гостију не опада - 6:9

Спољњи играчи Партизана се суочавају са врло агресивном одбраном ривала. Ометају их Кординије и Хакет у креацији и контроли лопте. Чак је Пантеру свиран фаул у нападу. 

Врло мало поена, а судије доносе одлуке које буде негодовање код навијача.

2' Врло агресивна одбрана Виртуса - 4:5

Обе екипе форсирају игру у пик енд ролу. Доужер је примарни креатор за Партизан и Хекет игра врло агресивно на њему.

Понитка и Кабокло доносе Партизану прве поене.

Поентирање из рекета је примарни циљ оба тима, Пантер и Белинели су промашили прве шутеве за три на старту меча.

Утакмица је почела!

Стартне петорке

Партизан: Доужер, Пантер, Понитка, Вукчевић, Кабокло

Виртус: Кординије, Белинели, Хекет, Шенгелија, Данстон

Бивши играч Црвене звезде Огњен Добрић у редовима Виртуса

Српски репрезентативац Огњен Добрић је провео 10 година у Звезди и свој први интернационални ангажман има управо у редовима Виртуса. 

Огњен Добрић
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

"Гробари" спремају кореографију

РТС

Црно-бели из Београда и Болоње 18 пута су одмерили снаге у европским такмичењима - Италијани су славили десет пута, док је Партизан осам пута био бољи.

По значају се издвајају полуфинале Евролиге на фајнал-фору у Барселони 1998. и четвртфинална серија из 1992. године.

У Барселони је тадашњи Киндер, будући шампион Европе, био препрека преко које се није могло у полуфиналу. Партизан је страдао од својих бивших играча који су касније оставили дубок траг у Болоњи - Предрага Даниловића и Раше Нестеровића, али и од садашњег спортског директора црно-белих Зорана Савића.

Више успеха имао је Партизан 1992, док је Даниловић још увек био у Београду. Са младим Жељком Обрадовићем на клупи, београдски тим је укупним резултатом 2:1 у победама избацио тада Кнор у четвртфиналу и изборио пласман на фајнал-фор у Истанбулу, где ће постати првак Европе.

Плишане играчке на терену за лепше празнике

Партизан је позвао своје присталице да понесу и убаце на терен плишане играчке када почне чувена песма "Да волим црно-беле".

За сваку убачену играчку, компанија НИС донираће 1.000 динара за куповину зимске одеће и обуће за социјално угрожену децу.

Стање на табели

Виртус је највеће изненађење сезоне са скором 11-5, док је Партизан у врло неугодној позицији. Црно-бели су изједначени са још шест екипа од четвртог до 10. места са девет победа и седам пораза.

Џејлин Смит између "две ватре"

Најновије појачање Партизана је бек Џејлен Смит, бивши играч управо Виртуса. Американац са хрватским пасошем ће имати право игре тек за два кола.

Проблем са повредама код Партизана

Алекса Аврамовић је већ дуже време ван тима, а вечерас међу 12 играча у црним дресовима неће бити ни Алена Смаилагића, пошто је у Задру повредио скочни зглоб. Обрадовић је најавио да ће поново моћи да рачуна на Уроша Трифуновића, који се након дужег одсуства враћа после повреде, али још није у потпуности спреман.

Читај ми!