Извор: РТС

Раднички уписао историјски тријумф против барског Морнара у квалификацијама за Лигу конференција

Фудбалери Радничког из Крагујевца победили су барски Морнар 1:0 у првом мечу другог кола квалификација за Лигу конференција.

Раднички је голом Милана Алексића уписао први тријумф у европским надметањима у дебитантском наступу. Екипа из Крагујевца је током већег дела меча имала иницијативу и упркос великом броју промашаја у првом полувремену, екипа Феђе Дудића је стигла до вођства, али и тријумфа у 72. минуту игре.

Морнар је био добар ривал, пружао је отпор играчима из Крагујевца, али фудбалери из Бара нису били довољно спретни да запрете у нападу.

Раднички је од почетка меча наметнуо висок ритам, те је тежиште игре било углавном на половини Морнара. Фудбалери Феђе Дудића су ређали шансе, прве су дошле у 17. минуту када су Дадић и Глушчевић ставили на муке голмана гостију Стефана Поповића, који је истини за вољу био на висини задатка током целог меча. Дадић је наставио с разорном офанзивном игром и учешћем у нападу и већ у 19. минуту опет запретио ривалу. Радничком је у тим тренуцима недостајао квалитетан завршни пас.

Екипа Морнара је била синхронизована у одбрани и није дизвољавала пролазе између задње и везне линије. Посебно се истакао Поповић на голу који је у неколико наврата спасавао свој гол. 

Игра је у другом полувремену почела мирно на обе стране, а Морнар је показао да није дошао да се брани, те је покушао преко крилних играча да дође до гола Радничког. Једноставно, играчи гостију нису успевали да пронађу добро решење у последњој трећини терена.

Први гол Радничког у европским утакмицама дело је поменутог Алексића, након асистенције Килијана Бевиса у тренутку када је интензитет игре опао и када се играчи Морнара практично нису надали ефикасном нападу домаћих.

До краја меча није било већих узбуђења, екипе су базирале игру на средини терена, а био је приметан умор код играча и на једној и на другој страни.

Реванш сусрет у оквиру другог кола квалификација за Лигу конференција играће се у среду 31. јула у Подгорици.

Победник двомеча ће у трећем колу играти против бољег из дуела Пакш (Мађарска) - АЕК Ларнака (Кипар). Мађари су као домаћини победили Кипране резултатом 3:0 у првом од два меча.

Крај меча, Раднички Крагујевац - Морнар Бар 1:0

Још пет минута до краја меча - 1:0

Судија Пападопулос доделио је још пет минута игре.

90+1' Још једна промена у тиму Морнара - 1:0

Марко Ђурипић је после жутог картона напустио игру, а уместо њега играће Велимир Љутица.

90' Ђуришић добио жути картон - 1:0

Марко Ђуришић је направио старт над Евандром из Радничког и због тога добио жути картон.

84' Дудић такође прави промене - 1:0

Мехмед Ћосић је изашао, а ушао Бојан Аџић. Никола Букумира ће играти уместо Милана Алексића, стрелца јединог гола.

83' Још две промене у тиму Морнара - 1:0

Ђурашковић је направио још две промене. Синиша Стевановић и Дарко Зорић су завршили меч, а играће Никола Вуковић и Марко Ћетковић.

82' Шербечић добио жути картон - 1:0

Дефанзивац Радничког Бесим Шербечић је добио жути картон.

81' Баошић зарадио жути картон - 1:0

Јован Баошић из Морнара је добио жути картон.

80' Миран период игре у пред финиш меча - 1:0

Утакмица је ушла у последњи део. Још 10 минута до историјске победе Радничког. Миран период игре, због високог интензитета у првом полувремену и наставку дуела, играчи су видно уморни.

73' Асистент Бевис је окончао утакмицу - 1:0

Килијан Бевис је завршио меч, играће Богдан Мирчетић.

72' ГООООООООООЛ! Историја је записана - 1:0

Први гол Радничког у европским утакмицама постигао је Милан Алексић након центаршута Килијана Бевиса са десне стране терена. Лопту је главом захватио и затресао мрежу Морнара. Велика радост навијача из Крагујевца на стадиону у Лесковцу.

64' Симовић добио жути картон - 0:0

Капитен Радничког добио је жути картон.

62' Промене и у тиму Морнара - 0:0

Из игре је изашао Балша Вукотић, а играће Ермин Сералтић. Балшу Вуковића заменио је Вељко Трифуновић.

60' Двострука промена у тиму Радничког - 0:0

Тренер Радничког Феђа Дудић направио је две промене у тиму. Изашли су Вижђи и Глушчевић, а играће Евандро да Силва и Дилан Ортиз. Овим променама, стратег Радничког жели да његов тим буде офанзивнији.

53' Морнар примирио игру, али је Раднички опаснији - 0:0

Напади Радничког су и даље опасни, најчешће се одвијају преко крилних играча, али изостаје ефикасна завршница. Морнар је примирио игру у другом полувремену, понекад делује да су играчи из Бара индиспонирани, али транзиционом игром покушавају да запрете домаћину.

47' Још једном Поповић сјајан на голу Морнара - 0:0

Раднички је имао контранапад, али Килијан Бевис није успео да постигне гол, јер се испречио голман Морнара Стефан Поповић који је направио правовремену реакцију, упркос покушају нападача Крагујевчана да протури лопту голману кроз ноге.

45' Почело је друго полувреме - 0:0

Фудбалери Радничког извели су почетни ударац са центра терена и утакмица је настављена.

Крај првог полувремена, Раднички - Морнар 0:0

Прво полувреме утакмице између Радничког и Морнара у Лесковцу окончано је без голова.

Фудбалери Радничког су имали низ добрих прилика, али нису успели да их реализују, углавном због сјајног голмана Морнара Стефана Поповића који је увек био на висини задатка.

Томислав Дадић из редова Радничког био је најангажованији, често је с леве стране улазио у средиште шеснаестерца ривала и реметио дефанзивце Морнара.

Напади Радничког долазили су углавном због лоших реакција противничких играча на средини терена, али није било довољно добрих завршних додавања којим би домаћи тим дошао до вођства.

45' Још два минута у првом полувремену - 0:0

Играће се још два минута у првом полувремену.

40' Мирнији период игре - 0:0

Утакмица је ушла у мирнији период. Морнар је стабилизовао игру, а приметно је да су фудбалери Радничког изгубили на ведрини.

35' Радничком недостаје ефикасна завршница - 0:0

Господаре тереном фудбалери Радничког, веома лако износе лопту са своје на противничку половину терена и притом успевају да се домогну до шеснаестерца ривала, али им недостаје завршни пас којим би матирали ривале из Бара.

28' Сви су лопту видели у мрежи Морнара - 0:0

Још једном је Раднички имао сјајну прилику, Дадић је после комешања у шесанестерцу Морнара дошао до лопте и послао је право у гол црногорског тима, али се маестрални Поповић испречио и још једном одбранио ударац левог крилног играча домаћих.

23' Још једна велика прилика за Раднички - 0:0

Напади Радничког не добијају гол епилог. Алексић је шутирао с ивице шеснаестерца, а лопта је отишла близу гола. Морнар је изгубио агресивност с почетка меча у дефанзиви.

19' Дадић још једном покушао да савлада голмана Морнара - 0:0

Леви крилни играч Радничког Дадић је упутио још један снажан ударац, али по земљи који је завршио поред десне стативе, а на том путу лопта је окачила једног од играча Морнара.

Снажни напади Радничког и одлична игра у којој "црвени" желе што пре до гола.

17' Два покушаја Радничког, али нема гола - 0:0

Одличну енергију је показао Раднички у нападу. Дадић је са леве стране унутар шеснаестерца упутио снажан шут, али право у голмана Морнара - Поповића, потом се лопта одбила до Глушчевића на супротној страни чији је шут отишао изнад пречке.

Напада Раднички и конкретнији је тим у досадашњем делу игре, питање је колико Морнар може овако да се брани.

14' Раднички стабилнији и лако долази до шеснаестерца ривала - 0:0

Фудбалери Радничког имају иницијативу и одржавају такву игру, али им недостаје добар завршни пас. Морнар делује разуђено на средини, али се веома добро играчи распоређују испред шеснаестерца и ефикасно одузимају лопту противнику.

9' Без већих узбуђења на мечу - 0:0

Ритам игре је веома брзо опао, након динамичног увода. Раднички има иницијативу, а играчи деулују веома мотивисано. Морнар без већих трзавица прати игру ривала и не дозвољава улаз између дефанзивне линије и везног реда.

5' Алексић добио жути картон - 0:0

Милан Алексић из Радничког добио је жути картон.

3' Раднички добро отворио меч - 0:0

Фудбалери Радничког су добро отворили меч, заиграли су сигурно у дефанзивној линији и делују веома агресивно у нападу.

Играчи Морнара су се у досадашњем делу игре бранили. Опрезном игром на средини терена дисциплиновано прате домаће.

1' Почео је меч - 0:0

Ударац са центра извели су фудбалери Морнара.

Играчи Радничког и Морнара излазе на терен

Предвођени судијом Пападопулосом играчи Радничког и Морнара излазе на терен стадиона Дубочица у Лесковцу.

Изразити голгетер Ђурашковић на клупи Барана

Тренер Морнара из Бара, Зоран Ђурашковић некадашњи је голгетер између осталих клубова, Смедерева, лучанске Младости и Железника.

Прве фудбалске кораке Ђурашковић је направио управо у Морнару, а потом је играо у Бокељу, лионском Хајдуку, Могрену, београдском Трудбенику, Младости, Железнику, Смедереву и Петровцу.

Постао је стандардни првотимац Младости, а 2001. године су ушли у Прву лигу СР Југославије освајањем првог места у Другој лиги група Запад. У сезони 2001/02. био је најбољи стрелац Прве лиге СР Југославије са 27 постигнутих голова.

Са Железником је освојио Куп Србије и Црне Горе 2005. године.

Чика Дача, младић који је изменио животе многима

Данило Стојановић, познатији по надимку Чика Дача, рођен је 24. октобра 1877. године у Лапову. Са фудбалском игром упознао се за време школовања у немачком Митвајду, где је боравио као стипендиста крагујевачке "Тополивнице".

По повратку са школовања, Стојановић је паралелно са редовним послом радио и као наставник у Војно-занатлијској школи Војно-техничког завода у Крагујевцу. Богато знање о фудбалу врло брзо је пренео на своје ученике, обећавши им да ће им показати "ствар која ће свима изменити животе". Тако је у паузи између два школска часа Стојановић пред изненађене ђаке изнео фудбалску лопту, која је изазвала велико одушевљење и радозналост међу њима.

Чика Дача је један од оснивача Југословенског ногометног савеза, касније Фудбалског савеза Југославије, а по њему стадион у Крагујевцу носи име.

Умро је 23. априла 1967. године у дубокој старости. Имао је 90 година. Сахрањен је на београдском Новом гробљу.

Састав Морнара за меч против Радничког

Тим Радничког за меч против Морнара

"Дубочица" нови дом Радничког

Док траје обнова "Чика Даче" у Крагујевцу, екипи Радничког нови дом је стадион "Дубочица" у Лесковцу. Лесковачки "Олд трафорд" има капацитет нешто више од 8.000 места, а на овом мечу очекује се долазак великог броја навијача Радничког.

Фудбалери Морнара су од понедељка у Србији, тачније боравили су у Нишу где им је била база.

Главни судија првог меча другог кола квалификација за Лигу конференција биће Јанис Пападопулос из Грчке, а његови земљаци Висилиос Николакакис и Петрос Патрас биће помоћници. За четвртог арбитра постављен је Александрос Катсигојанис.

David Damnjanovic/STARSPORT

Пеле из Београда у "тристаћу" до срца Шумадије

Раднички из Крагујевца до сада није играо европске, али је учествовао у међународним утакмицама. Једна од тих је посебно важна, и то против тима у коме је играо један од најбољих фудбалера икада. Пеле је са Сантосом гостовао у Крагујевцу 15. септембра 1969. године.

Раднички је у оквиру трећег кола Прве лиге Југолсавије, 7. септембра 1969. године, гостовао у Београду код екипе Партизана. Црно-бели су имали две победе и били су апсолутни фаворити, међутим Раднички је изненадио ривала, добио је меч са убедљивих 4:1.

После тога, легенда каже да је Пеле изразио жељу да се његов Сантос надмеће са момцима из Крагујевца. У то време боје бразилског и светског великана, поред Пелеа, бранила су још седморица репрезентативаца Бразила - голман Жилмар, Клодоалдо, Жоел Камарго, Карлос Алберто, Ђалма Дијаз, Еду и Ријалдо.

Екипа Сантоса је имала уговорене четири утакмице на југословенској турнеји - Динамо Загреб, Црвена звезда и Партизан у Београду и Жељезничар у Сарајеву. Сантос је први меч одиграо против Звезде који је завршен резултатом 3:3. И све остале утакмице окончане су ремијима, против Динама и Жељезничара резултат је био 1:1, а прави спектакл одигран је на стадиону у Крагујевцу.

Раднички је од почетка утакмице имао резултатски заостатак, а Еду је постигао хет-трик, међутим Пауновски је успео да изједначи на 3:3, и потом да постигне водећи гол за крагујевачки тим. Последњу реч имао је маестрални Пеле који је у 89. минуту изједначио резултат на коначних 4:4.

Гостовање Сантоса челници фабрике аутомобила "Застава" искористили су и у рекламне сврхе. Наиме, неколико тада нових модела аутомобила "1300 лукс" довезли су Пелеа и дружину из Београда до Крагујевца. Од хотела "Југославија" до хотела "Шумарице". Овај гест су играчи и челници Сантоса с одушевљењем прихватили.

Пеле и дружина из Сантоса против крагујевачких младића
fkradnicki.com

Вршњак Радничког - Морнар, краћи преглед бурне историје клуба

Фудбалски клуб Морнар из Бара основан је када и Раднички 1923. године. Поред тога што су оформљени исте године, барски тим, као и крагујевачки ове сезоне игра први пут неко европско такмичење у историји.

Фудбал у Бару се играо и пре оснивања Морнара, а за то је најодговорнији студент Андрија Перовић који је након повратка са студија из Италије донео лопту и 1921. године и потом основао клуб под именом Четник. Хорничари су забележили да су радници у Бару две године касније организовали још један тим под именом Жељезничар.

После бројних неуспеха и једног и другог клуба, грађанство у Бару је дошло на идеју да се тимови фузионишу, те су се Четник и Жељезничар спојили и настао је ФК Црнојевић.

Нови клуб је регистрован као Југословенски спортски клуб Црнојевић, а играчи су носили црвене дресове. Као оснивачи Црнојевића наводе се Ђуро Чејовић, Андрија Перовић, Блажо Кнежевић и Сретен Жутковић. Међутим, поред разарања и трагедија, Други светски рат је утицао и на фудбалску, спортску активност. После рата уследила је обнова града, а самим тим и обнављање спортских друштава. На иницијативу Драга Прелевића, Барани су формирали Јадран, који је наследио Црнојевић, али није био формално регистрован. Потом је основано спортско друштво Обнова које је заменило Јадран.

Бурна историја је настављена и после Другог светског рата, на почетку 1948. клуб је променио име у Темпо, у част Светозару Вукмановићу Темпу, народном хероју Југославије. Због лоших утакмица, легенда каже да је Светозар Вукмановић Темпо забранио да клуб носи његово име, а у јануару 1949. одржана је Скупштина спортског друштва на којој је промењено име клуба у Морнар.

Шумадијски блуз Феђе Дудића

Раднички је квалификације за трећерангирано европско такмичење изборио прошле сезоне завршивши на петом месту Суперлиге Србије.

"Црвени" су лоше започели тај циклус - у седам утакмица доживели су шест пораза. Дошло је и до смене тренера Дејана Јоксимовића кога је наследио Феђа Дудић. Тренер из Босне и Херцеговине препородио је тим и остварио највећи успех у историји клуба. Претходне сезоне Раднички је играо и полуфинале Купа Србије.

У односу на историјску сезону, Раднички је задржао 14 играча. Међутим, нову сезону Дудићева екипа отворила је поразом у Лесковцу од Железничара са 3:2.

Неки од истакнутијих играча у тиму Радничког су дефанзивци: Бесим Сербечић, Слободан Симовић, Томислав Дадић и Мехмед Ћосић. Напад чине Килијан Бевис и Дилан Ортис, изузетно брзи и продорни фудбалери.

STARSPORT/Dragan Karadarevic

Црногорски фудбал на оптимистичном таласу добрих резултата

Поред клупског успеха Морнара, црногорски фудбал бележи блиставе странице историје. Тек други пут од самосталности и први пут после 14 година, Црна Гора има три клуба у другом колу квалификација за неко европско такмичење.

Фудбалери Дечића су испали на старту квалификација за Лигу шампиона и аутоматски су дошли до друге рунде квалификација за Лигу конференција. Будућност и Морнар су пролазак у другу рунду поменутог такмичења оверили победама - Подгоричани су победили Малишево са 3:1 укупним резултатом.

Овим малим подвизима, Црна Гора може да очекује напредак на Уефиној листи. Тренутно се налази на 51. месту од укупно 55 чланица Уефе.

Морнар бољи од Динама из Тбилисија у првом колу

Морнар је прошле сезоне направио подвиг, окончавши најквалитетније такмичење Црне Горе на другом месту, иза Дечића, чиме је обезбедио пласман у квалификације за Лигу конференција. С тим што је барски тим почео надметање у првом колу.

Фаворизовани Динамо Тбилиси није био довољно јак за Морнар, те је црногорски клуб изборио пласман у другу рунду квалификација. Резултатом 3:2 у двомечу против Динама, Морнар је заказао сусрет с Радничким.

Раднички први пут у Европи

Дошло је време за прво европско искушење Радничког у Европи. Поетски речено, утакмицу против Морнара из Бара навијачи из Крагујевца чекали су дуже од једног века, а историја ће бити записана на стадиону "Дубочица" у Лесковцу.

Изабраници тренера Феђе Дудића против црногорског вицешампиона играће први од два меча у другом колу квалификација за Лигу конференција.

Читај ми!