Извор: РТС, Танјуг

Дијалог o Косову и Метохији у Бриселу – завршен тројни састанак

Нова рунда преговора Београда и Приштине почела је у Бриселу састанком делегације Приштине са европским комесаром за спољну политику Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком. Са европским званичницима се потом састао и председник Србије Александар Вучић. Одржан је и заједнички састанак представника Брисела, Београда и Приштине.

Завршен тројни састанак

У Бриселу је завршен састанак Жозепа Бореља, Мирослава Лајчака, Александра Вучића и Аљбина Куртија.

Извештај Душана Гајића

Вучић: Нема предаје!

Председник Србије Александар Вучић огласио се на свом Инстаграм налогу buducnostsrbijeav о тројном састанку у Бриселу и написао: "Тежак састанак. Очекивано. Нема предаје."

После појединачних састанка европског комесара за спољну политику Жозепа Бореља и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака са Александром Вучићем и Аљбином Куртијем, започео је и заједнички састанак све три стране.

Борељ: Надам се конструктивном приступу Београда и Приштине

Жозеп Борељ је на Твитеру објавио да је у центру пажње данашњег састанка предлог ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине и изразио наду да ће обе стране имати конструктиван приступ преговорима.

"Поздравио сам председника Александра Вучића и премијера
и Аљбина Куртија у Бриселу на састанку на високом нивоу у оквиру дијалога Београд - Приштина. На дневном реду: предлог ЕУ о нормализацији односа. Надам се конструктивном приступу две стране", написао је Борељ.

Извештај Душана Гајића

Почео је заједнички састанак

У Бриселу је почео састанак Жозепа Бореља, Мирослава Лајчака, Александра Вучића и Аљбина Куртија.

Завршен састанак Вучића са Борељом и Лајчаком

У Бриселу је данас око 17.00 завршен састанак председника Србије Александра Вучића са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком.

Према најавама, у 17.15 требало би да почне састанак европских представника са Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Борељ и Лајчак су се претходно састали са делегацијом Приштине.

Опширније Краће

Почео састанак Вучића са европским званичницима

У седишту Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) у Бриселу почео је састанак председника Александра Вучића са Жозепом Борељом и Мирославом Лајчаком.

Састанак Бореља и Лајчака са делегацијом Приштине

У седишту ЕЕАС-а у Бриселу, почео је састанак делегације Приштине са европским комесаром за спољну политику Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Делегацију Приштине предводе премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и његов заменик и главни преговарач Бесник Бисљими.

Нова рунда преговора Београда и Приштине, у којој учествују високи представник ЕУ Жозеп Борељ, председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти – одржана је у Бриселу.

Тема састанка била је француско-немачки, односно европски предлог о нормализацији односа између Београда и Приштине.

Дијалог је почео састанком делегације Приштине са европским комесаром за спољну политику Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Око 16.15, Лајчак и Борељ састали су се са председником Србије Александром Вучићем.

Потом, европски званичници састали су се заједно са Вучићем и Куртијем.

Вучић се пре дијалога у Бриселу састао са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, сазнаје РТС.

Пред полазак у Брисел, председник Вучић је поручио да неће бити капитулације нити повратка у деведесете и да ће Србија ићи напред ма колико то тешко било. 

Портпарол за спољну политику Европске комисије Петер Стано изјавио је да састанак у оквиру дијалога на високом нивоу није последњи и да Београд и Приштина иду "корак по корак".

Читај ми!