Извор: РТС, Танјуг

Самит ЕУ – Западни Балкан у Тирани, потписана заједничка декларација; Вучић: Боље за столом него на менију

У Тирани је одржан Самит ЕУ – Западни Балкан. Србију је представљао председник Александар Вучић. Потписана је заједничка Декларација, у којој се позива на убрзање процеса приступања ЕУ. Усвојена је и декларација о ромингу између дела оператора из ЕУ и оператора Западног Балкана – што значи нижи роминг између земаља ЕУ и Западног Балкана од октобра 2023. године. Важно је да Србија добије подршку за решавање енергетских питања, истакао је Вучић уочи скупа.

Лидери Европске уније и држава чланица потврдили су у Декларацији из Тиране потпуну и недвосмислену опредељеност перспективи чланства западног Балкана у ЕУ и позвали на убрзање процеса приступања на темељу кредибилних реформи и начела властитих резултата, што је, како су нагласили, у узајамном интересу.

Декларација поздравља напредак који су партнери Западног Балкана направили на путу ка ЕУ од Самита ЕУ - западни Балкан на Брду код Крања у октобру 2021. године, наведено је у другој тачки документа којим се чланице Западног Балкана, које то још нису учиниле, позивају да се ускладе са Заједничком спољном и сигурносном политиком ЕУ.

У Декларацији, која има 33 тачке, лидери ЕУ нагалашавају да остају најближи партнер, главни инвеститор, трговински партнер и највећи донатор за регион, такође подстичу на важност реформи и наглашавају да ће подржавати опредељеност партнера Западног Балкана за инклузивну регионалну сарадњу и јачање добросуседских односа.

Опширније Краће

Извештај Тамаре Стојсављевић (19.30)

Шолц потврдио да је нова верзија предлога достављена Београду и Приштини

Немачки канцелар Олаф Шолц потврдио је да је нова верзија предлога за нормализацију односа између Београда и Приштине, који је израдила ЕУ, достављена обема странама.

Како је Шолц истакао на конференцији за новинаре након Самита ЕУ-Западни Балкан у Тирани, Немачка је посвећена напретку у дијалогу, преноси приштинска Коха.

Што се тиче либерализације виза за Приштину, Шолц је рекао да је важно да се то деси.

Опширније Краће

Мишел: О пријави Приштине за чланство у ЕУ када званично стигне

Председник Савета ЕУ Шарл Мишел рекао је у Тирани да ће Савет питање пријаве Приштине за чланство у ЕУ разматрати када пријава буде званично поднета.

Мишел је на конференцији за новинаре после Самита потврдио да је председница привремних приштинских институција Вљоса Османи данас пренела ту информацију.

"Када та апликација буде формално поднета, Савет Уније је тај који треба да се бави овом иницијативом", рекао је Мишел одговарајући на новинарско питање.

Османи је јутрос уочи почетка Самита у Тирани рекла да ће Приштина поднети апликацију за чланство у Европској унији до краја године.

Опширније Краће

Рама: ЕУ показала колико вреднује Западни Балкан

Премијер Албаније Еди Рама рекао је да је Европска унија схавата колико је за њу важан Западни Балкан, баш као што и Западни Балкан вреднује Европску унију.

Рама је истакао како је веома важно за грађане Западног Балкана што је постигнут договор о нижим тарифама роминга у земљама Европске уније.

''Европска унија је показала колико вреднује овај регион, самим тим што је изашла ван својих граница како би се овај Самит одржао на Западном Балкану, и то у Албанији'', рекао је Рама и додао да Албанија уз све потешкоће и фрустрације, никад није одустала од свог европског пута.

Он је рекао да се разговарало и о отварању фонда за пројекте из енергетике за све земље Западног Балкана, како би се ''пронашли нови извори енергије и како бисмо се одаљили од руског утицаја'', али је упозорио да "Европска унија не даје новац на лепе очи, зато што сте најлепши или најстарији, па вам кажу: трошите како хоћете и на шта хоћете".

"Они очекују да урадите домаћи задатак и испшуните све критеријуме, а ја сам сигуран да све земље Западног Балкана могу да сарађују на томе'', казао је Рама.

Казао је и да су се сви учесници самита сложили да Западни Балкан има огроман потенцијал да постане гасно чвориште, помоћу којег ће Европа моћи да се ослободи руског утицаја.

"Албанија у овоме може имати велику улогу, али морамо радити заједно'', рекао је Рама и оценио да Европска унија коначно препознаје Западни Балкан као геополитички фактор.

Опширније Краће

Фон дер Лајен: Цео регион припада Европској унији

Порука данашњег самита је порука уједињења, цео регион Западног Балкана припада Европској унији, рекла председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на данашњем самиту у Тирани.

Битна тема данашњег самита била је енергетска ефикасност, а председница ЕK је изјавила како је важно да решења ЕУ важе и за регион.

"Битно је да решења која доносимо у ЕУ буду и у региону, те смо одлучили да пакет помоћи региону буде милијарду евра од чега ће пола бити уложено у обновљиву енергију, која је јефтинија, боља за планету и чиме ћемо добити више послова за људе региона, а други део ћемо уложити у инфраструктуру", рекла је Фон дер Лајен.

Додала је да је договорено 6 различитих пројеката за изворе обновљиве енергије као што су хидроелектране и соларни панели, који ће повећати енергетску ефикасност школа и болница.

"Одобрено је и 40 битних пројеката који се тичу транспорта, чисте воде и прераде отпадне воде у вредности од 1,5 милијарди евра. Економски и инестициони план је на добром путу", изјавила је Фон дер Лајен.

Поновила је да подржава интеграцију региона у ЕУ, као и да је направљен велики помак у правом смеру.

"Историјски корак је кандидатура Северне Македоније и Албаније за чланство у ЕУ и ЕK препоручује Босну и Херцеговину као следећег кандидата", рекла је Фон дер Лајен.

Говорећи о великом проблему миграција са којим се суочава Западни Балкан, а који је једна од рута илегалних миграната, рекла је да су миграције заједнички изазов.

"Јуче је на самиту представљен план који се тиче миграција и очекујемо да се све земље региона усагласе са нашим планом, заједно ћемо доћи до решења" рекла је Фон дер Лајен.

Говорећи о плану Едија Раме да се младима из региона омогући лакше студирање на европским универзитетима рекла је да ће студенти са Балкана у будућности моћи не само физички, него и на даљину да прате предавања на европским универзитетима, јер могућност студирања на даљину сада постоји само за студенте из ЕУ.

"Надам се да ћемо на самитима у будућности постићи договор о европским универзитетима за регион", закључила је председница Европске комисије.

Урсула фон дер Лајен је у свом обраћању дотакла дпоменула дискусују са регионом о рату у Украјини и поручила да је важно да се земље региона усагласе са политиком ЕУ према Русији.

Опширније Краће

Позив Ђорђи Мелони да посети Србију

Председник Вучић састао се са италијанском премијерком Ђорђом Мелони на маргинама Самита ЕУ-Западни Балкан и, како је навео, позвао Мелонијеву да посети Србију.

"Честитао сам Мелони на изборној победи и преузимању одговорне дужности и искористио прилику да је позовем да посети Србију", навео је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

Навео је да је нагласио да би одржавање Четврте заједничке седнице двеју влада представљало одличан континуитет блиске сарадње две земље, као и додатни подстрек унапређењу свеобухватних односа.

Вучић је истакао да Србија цени партнерство са Италијом и њену снажну подршку путу Србије ка ЕУ, као и земљама Западног Балкана.

"Сагласили смо се да је интеграција региона од великог значаја за очување мира, али и за економски напредак овог дела Европе", поручио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нови текст француско-немачког предлога који су Београд и Пришитна добили у односу на претходни није побољшан у ономе што је наважније за Србију.

"Нису изашли у сусрет ономе што је тражено", рекао је председник одговарајући на питање да каже нешто више о новој верзији француско-немачком предогу, достављеном Београду, који је како је рекао шеф ЕУ дипломатије Жозеп данас добила и Приштина.

Председник Вучић је рекао и да је Србија спремна да настави разговоре.

Вучић са белгијским премијером о јачању билатералне сарадње

Председник Вучић састао се на маргинама Самита са председником владе Белгије Александром Де Кроом.

Вучић је на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav написао да је имао искрен, користан и директан разговор са белгијским премијером.

"Искрен, користан и директан разговор о Де Кроом о свим питањима од значаја за јачање билатералне сарадње, али и за место Србије у ЕУ породици", написао је Вучић уз фотографију сусрета.

Мишел: Историјски састанак са Западним Балканом

Председник Савета ЕУ Шарл Мишел је у Тирани изјавио да је самит историјски као и да је то састанак на коме се пише историја због тога што се први пут одржао на Западном Балкану.

"Овај састанак је важан због тога што доноси важне конкретне ангажмане на путу интеграције", рекао је он на заједничкој конференцији за новинаре са председницом Европксе комисије Урсулом фон дер Лајен и премијером Албаније Едијем Рамом.

Свако од нас, како каже Мишел, има свој задатак који треба да испуни да би напредовале реформе у владавини права, реформе у правосуђу и борби против корупције. А ЕУ треба да подржи ове реформе на опипљив начин, истакао је председник Савета ЕУ.

Мишел је као пример навео споразум о ромингу који је потписан у Тирани и који предвиђа смањење трошкова цена роаминга између Западног Балкана и ЕУ од 1. октобра 2023. године.

Договорени су заједнички пројекти, рекао је Мишел, да би се умањиле негативне последице рата у Украјини у области енергетике, прехрамбене безбедности и економији. Због тога је важно што је ЕУ усвојила финанисијски пакет, навео је Мишел.

Што се тиче миграција, Мишел је нагласио да је ова тема веома деликатна и изазовна, а ЕУ се суочила за тешкоћама у овом домену.

"Због тога је сарадња са Западним Балканом фундаментална за све нас и хтео бих да изразим захвалност што смо могли последњих дана да напредујемо са усклађивањем визне политике. Потребне су допунске одлуке у данима што долазе, али ја сам оптимиста и уверен да ће напредак бити постигнут", нагласио је Мишел.

Опширније Краће

Европска инвестициона банка најављује нову подршку у области енергетике

Потпредседница Европске инвестиционе банке Лиљана Павлова обећала је, на Самиту у Тирани, помоћ огранка те банке, у решавању хитних краткорочних потреба региона које произлазе из рата Русије у Украјини.

Та подршка ће се материјализовати кроз нове пројекте које ЕИБ Глобал планира да финансира у региону, за увођење чисте енергије, проширење електроенергетских мрежа и складишне инфраструктуре, као и за подршку приватном сектору у спровођењу мера енергетске ефикасности.

Она је потврдила да је ЕИБ у потпуности усклађена са пакетом енергетске подршке вредним милијарду евра који је најавила Европска комисија и да намерава да игра кључну улогу у његовом спровођењу.

Поред подршке у области енергетике, банка ЕУ ће, како је саопштила, интензивирати свој свеобухватни микс кредитирања, комбиновања средстава и саветодавних услуга и распоредити више стручњака на терену, како би подржала повезаност, зелену и дигиталну транзицију и секторе образовања и здравства.

ЕИБ ће се усредсредити и на промовисање раста, дигитализације и декарбонизације приватног сектора.

Опширније Краће

Чешка предлаже фазну интеграцију земаља Западног Балкана у ЕУ

Чешка као председавајућа Европске уније на основу залагања ЕУ за убрзање процеса чланства Западног Балкана, предлаже концепт фазне интеграције.

У документу чешког председништва у који је Танјуг имао увид, износе се предлози како да се убрза интеграција земаља региона у ЕУ, а на овом документу рад треба да настави и Шведска, која следећа председава Унији.

У документу се наводи концепт "фазне интеграције" ка политикама ЕУ који има за циљ да пружи нови импулс процесу проширења и процесу реформи кандидата за проширење.

У свом документу, чешко председништво набраја неколико конкретних предлога у више области.

Наведене области сарадње су заједничка безбедносна, одбрамбена и спољна политика, заједничка борбу против хибридних претњи посебно дезинформација, превенција шверца малокалибарског и лаког наоружања, изградња војних и одбрамбених капацитета, затим сарадања у правосуђу, миграцији, борби против тероризма.

Предвиђена је сарадња у енергетици, транспорту, у прехрамбеној безбедности, ромингу, учешће Западног Балкана у агенцијама ЕУ.

Предвиђена је сарадња у стратешким комуникацијама, затим увођење размене између школских установа, организовање путовања у Брисел и европске престонице за младе, а предлаже се и подршка дописницима медија са Западног Балкана.

Чешка такође предлаже да се Западни Балкан постепено укључи у европско заједничко тржиште. Али за то регион треба да направи прво заједничко регионално тржиште, а затим да се изгради мост ка европском заједничком тржишту.

Истовремено би се појачавала финансијска помоћ за брже реформе, а партнери са Западног Балкана би били позвани на неформалне самите Уније и можда би добили статус посматрача у другим институцијама ЕУ.

Све наведено би било базирано на напретку у реформама и свака земља би напредовала према својим заслугама.

Опширније Краће

Извештај Тамаре Стојсављевић из Тиране (15.00)

Вучић са Рутеом на маргинама Самита

Председник Србије Александар Вучић састао се на маргинама Самита у Тирани са председником Владе Холандије Марком Рутеом, којем је захвалио на подршци европском путу Србије.

Вучић је на Инстаграм налогу "buducnostsrbijeav" уз фотографију, навео да је имао одличан и срдачан састанак са Рутеом током ког је истакао посвећеност Србије друштвеним и економским реформама.

"Нагласио сам да је за Србију од кључног интереса стабилизација прилика у региону, као и да сам уверен да ће Холандија бити снажан партнер у нашим настојањима да се сва регионална отворена питања решавају путем дијалога", навео је Вучић.

Како је додао, са холандским премијером је разговарао и о растућем интересу потенцијалних холандских инвеститора за пословање у Србији.

"Сагласили смо се да ће добри билатерални односи наших земаља посебно ојачати кроз економску сарадњу. Једна од тема били су и први добри резултати које је донело усклађивање нашег визног режима са ЕУ, чиме је већ видљиво смањен талас илегалних миграција", написао је Вучић.

Док траје Самит, у Тирани се одржава протест опозиције коју предводи лидер Демократске партије и бивши председник Албаније Сали Бериша.

На протесту је дошло до инцидента када је непознати мушкарац физички напао Беришу, преносе Репортери

Инцидент се догодио током протестне шетње која се одржава због, како су навели, "одбране европских вредности, које угрожава албански премијер Еди Рама".

Извештај Тамаре Стојсављевић из Тиране

"Роминг декларација" између дела оператора из ЕУ и оператора Западног Балкана, која је потписана у Тирани у циљу снижавања цена роминг саобраћаја, предвиђа да ће прве бенефите корисници осетити већ од октобра 2023, изјавио је за Танјуг генерални директор "Телекома Србија" Владимир Лучић.

Он је, у присуству председника Србије Александра Вучића, потписао декларацију у име "Телеком Србија групе".

Вучић са Макроном о регионалним и глобалним питањима

Председник Србије Александар Вучић састао се на маргинама Самита у Тирани са председником Француске Емануелом Макроном.

Вучић је, на Инстаграм налогу, навео да је имао срдачан сусрет са Макроном са којим је разменио мишљења о, како је навео, актуелним глобалним питањима, али и о повезивању Западног Балкана са ЕУ и европском путу Србије.

"Разговарали смо и о регионалној стабилности, а ја сам поновио доследну посвећеност Србије очувању мира и дијалогу, као једином начину за решавање свих питања", написао је председник Вучић.

Рама: Овде је рокенрол, а у Бриселу само симфонија

Албански премијер Еди Рама оценио је, поводом Самита чији је домаћин, да регион никада није био бољи у својој историји, а посебно Албанци, како у Албанији, тако и на Косову.

Рама је, на питање да ли је могуће да се данас нађе решење за косовско питање, рекао да би желео да ЕУ "има такву магичну моћ", али да то није случај. Истакао је да је дијалог тежак и да је потребно време.

Рама је, на питање о важности тога што се Самит одржава у Тирани, одговорио: "Овде је рокенрол, а у Бриселу само симфонија, и зато су сви сретћни што су овде."

На питање да ли ће Србија потписати планирану декларацију, рекао је да није информисан да постоји икакав проблем.

Вучић са Орбаном о заједничким плановима и пројектима

Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном на маргинама скупа у Тирани.

Разговарано је о заједничким плановима и пројектима, глобалним кретањима и о развоју ситуације у региону, уз договор да се што пре поново састану.

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ казао је да је нова верзија предлога у дијалогу већ прослеђена Београду и Приштини.

Борељ је, по доласку на Самит у Тирани, рекао новинарима, на питање о дијалогу, да је тренутно важан тренутак за то.

"Спор око таблица је завршен. Сада стране морају да се ангажују око дијалога уз предлог који је на столу, а којем су значајан допринос дале Немачка и Француска", објаснио је Борељ.

Вучић разговарао са Жељком Цвијановић

Председник Србије Александар Вучић састао се у Тирани са српским чланом и председавајућом Председништва БиХ Жељком Цвијановић.

"Најдражи разговор. Наравно, са Жељком Цвијановић", написао је Вучић на Инстаграму.

"Са драгим пријатељем, председником Србије Александром Вучићем на Самиту Европска унија – Западни Балкан у Тирани", навела је Цвијановићева на свом Инстаграм налогу.

Фон дер Лајен уочи самита: Западни Балкан поново напредује

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је да је поново видљив напредак у том региону. Фон дер Лајен је, у изјави новинарима, казала да ће данашњи скуп бити занимљив, јер се ради о практичном напретку региона који је важан ЕУ.

"Прва тема биће енергетска безбедност, и успоставили смо енергетски пакет. Он предвиђа 500 милиона евра које ће земље Западног Балкана добити за помоћ својим буџетима и привреди, и 500 милиона евра за улагање у обновљиву енергију, енергију будућности", нагласила је она. Даља тема, казала је, биће бесплатан роминг између ЕУ и Западног Балкана.

"Наравно, разговараћемо и о приступним процесима. Радује ме што БиХ тежи ка статусу кандидата. Лепо је што су Северна Македонија и Албанија усред отварања приступних преговора. Поново имамо напредак на Западном Балкану", истакла је она.

Мишел: Будућност Западног Балкана је у ЕУ

Председник Савета ЕУ Шарл Мишел оценио је да је тај скуп важан и симболичан.

"Последњих месеци смо пуно радили на приближавању и интеграцији, на напретку сарадње са Западним Балканом. Потпуно сам уверен да ће будућност Европе и будућност наше деце бити безбеднија и просперитетнија када Западни Балкан буде део ЕУ. Ми се приближавамо једни другима, реформе су неопходне и свако треба да преузме своју одговорност", указао је Мишел.

Вучић са Мишелом о питањима од интереса за Београд и Брисел

Председник Александар Вучић састао се у Тирани са председником Европског савета Шарлом Мишелом.

"Са председником Европског савета Шарлом Мишелом разговарао сам о свим питањима од интереса за Београд и Брисел", написао је Вучић на Инстаграму.

Вучић са Рамом о "Отвореном Балкану"

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Тирани, где учествује на самиту ЕУ-ЗБ, са премијером Албаније Едијем Рамом о иницијативи "Отворени Балкан".

"Са пријатељем Едијом Рамом разговарао сам о иницијативи "Отворени Балкан" и нашим заједничким питањима", написао је Вучић на Инстаграму.

Османи: Самит није место за дијалог Београда и Приштине

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи, уочи почетка Самита ЕУ–Западни Балкан у Тирани, рекла је да то није место где треба да се воде преговори између Београда и Приштине.

Османијева је, одговарајући на питање да ли ће разговарати са председником Александром Вучићем о дијалогу Београда и Приштине, рекла да је Самит посвећен Европској унији и Западном Балкану.

"Ово није место где треба да се разговара о дијалогу Косова и Србије, то је одвојен процес", навела је Османијева.

Османијева је нагласила да је Приштини потребно да ЕУ пређе са речи на дела, као и за либерализацију виза.

"Данас ћу да најавим лидерима ЕУ да ћемо поднети апликацију за чланство у ЕУ до краја ове године", навела је Османијева.

Вучић се састао са Урсулом фон дер Лајен

Председник Србије Александар Вучић састао се у Тирани, где учествује на самиту ЕУ–ЗБ, са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

"Врло добар разговор са Урсулом фон дер Лајен. Захвалио сам на 165 милиона евра помоћи српском енергетском сектору и разговарао сам о свим актуелним питањима између Србије и ЕУ", написао је Вучић на Инстаграму.

Вучић: У Тирану сам дошао како бисмо имали шансу да кажемо шта мислимо

Председник Србије Александар Вучић изјавио је по доласку у Тирану, где учествује на Самиту лидера Европске уније и Западног Балкана, да је увек боље бити за столом, јер, како је рекао, "када нисте, онда сте на менију".

Вучић је рекао да је након консултација на државном нивоу одлучио да ипак дође на Самит у Тирани јер ће на тај начин Србија имати шансе да каже шта мисли о преговорима са Приштином и о преговорима о приступу ЕУ.

Вучић је то изјавио одговарајући на питатање новинара "зашто је на крају ипак дошао, иако је прво најављивао да неће доћи".

"Било је више разлога због којих смо се двоумили да дођемо. Нека су се тицала Косова и Метохије, а нека су везана за дијалог са ЕУ. Након консултација са државним органима је одлучено да ипак дођемо јер сматрамо да ћемо тако имати шанси да нешто кажемо о томе шта мислимо о дијалогу и преговорима са ЕУ", рекао је Вучић.

Вучић је додао да Србија остаје посвећена европском путу и преговорима са ЕУ, али да у исто време мора да заштити и сопствене интересе. Како је навео, у Тирану је дошао да саслуша политичаре из ЕУ и региона, али и да им каже шта мисли, јер је важно да Србија добије подршку за решавање енергетских питања. Истиче и да је решавање телекомуникацијских питања и роминга важно за Србију.

На питање новинара аустријске телевизије да ли ће Србија увести санкције Русији, Вучић одговара да је Србија независна земља и да зна које су наше обавезе према ЕУ и шта ЕУ очекује кад су санкције у питању, али и да Србија поставља питање територијалног интегритета и да је била нападнута 1999. године.

На констатацију новинара да је Србија превише блиска Русији, Вучић одговара да је Србија независна земља.

"Лако је изнети лажне и фабриковане оптужбе против Србије. Само да вам каже, ја верујем да сте сви прочитали, пре 9-10 месеци, да ће Србија по налогу Русије напасти земље у регион како би изазвала додатне несигурности и нестабилност у региону. А ми смо све то оспорили, не само речима већ и нашим поступцима. Али на крају истина изађе на видело, а то је да је Србија независна земља на европском путу и тамо ће и остати", закључио је Вучић.

Самит лидера ЕУ – Западни Балкан одржан је у Тирани, први пут у некој од земаља региона. Поред највишних званичника ЕУ, на овом скупу су учествовали и лидери 27 земаља чланица, као и региона. Србију је представљао председник Александар Вучић.

Лидери Европске уније и држава чланица потписали су заједничку Декларацију, којом се потврђује потпуна и недвосмислена опредељеност перспективи чланства Западног Балкана у ЕУ.

Председник Вучић je на самиту присуствовао и потписивању Роминг декларације између мобилних оператера Европске уније и земаља Западног Балкана.

Уочи Самита ЕУ – Западни Балкан у Тирани, европски званичници у Бриселу истакли су да ће главна порука састанка бити недвосмислена подршка чланству региона у ЕУ и позив на убрзање процеса приступања.

Читај ми!