Селаковић отворио манифестацију „Дани Србије у Републици Српској“

Министар културе Никола Селаковић отворио је у Народном позоришту Републике Српске „Дане Србије у Републици Српској” и поручио да ова манифестација на најлепши могући начин изразима духа у култури приказује, слави и доприноси јединству српског народа.

Подсећајући да захваљујући иницијативи председника Републике Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика имамо заједнички календар у ком су уписани најважнији догађаји историје нашег једног и јединственог народа, Селаковић је рекао да у том календару „Дани Србије у Српској“ и недавно отворени „Дани Српске у Србији“ заузимају значајно место и да су посебан празник наше културе.

„Кроз богате програме грађани свих делова Српске имају прилику да упознају стваралаштво својих сународника из свих крајева Србије и да тако бољим међусобним познавањем јачамо оно најважније – суштинске идентитетске везе међу припадницима српског народа ма где год живео”, нагласио је Селаковић и појаснио да ће током готово месец дана 60 програма 14 најзначајнијих установа културе из Србије бити на репертоару у 10 градова и општина Републике Српске

„Предуго смо били подељени видљивим и невидљивим баријерама, суђени, али не и осуђени да будемо нека врста странаца једни другима. Да нас деле и да се делимо. Да не познајемо једни друге. Данас, срећом, и заслугом нашег руководства, препознајемо да је културни идентитет и вертикала захваљујући којој стојимо усправно и оклоп који нас штити од стихија света у којем живимо. Идентитет је извор нашег живота, а његов корен је у култури. То знају и они који би да га чупају, и ми који га негујемо и бранимо“, истакао је Селаковић.

Према његовим речима, епоху у којој живимо не можемо да бирамо и да тек унеколико на њу утичемо, али можемо да радимо најбоље што можемо како бисмо повезивали све наше сународнике и учинили их поносним припадницима заједнице засноване на култури, духовности и историјском идентитету која жели да буде своја на своме, једнака међу једнакима.

„Та снага је и најлепша и највећа. Управо због тога драго ми је и поносан сам што је одмах по отварању 'Дана Српске у Србији' почела и узвратна манифестација 'Дани Србије у Републици Српској'и то ће наставити да живи, развија се и постаје све снажније и боље у времену испред нас“, закључио је министар Селаковић.

Отварању манифестације присуствовала је и министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, која је истакла да ће Србија своје пребогато културно насљеђе, пажљиво бирано, на најбољи могући начин представити љубитељима филмске, позоришне и музичко сценске умјетности у Републици Српској, од Бања Луке до И. Сарајева, од Козарске Дубице до Требиња, од Вишеграда и Фоче до Градишке, од Бијељине и Зворника до Приједора.

”Преплитање 'Дана Српске у Србији' и 'Дана Србије у Српској' говори о преплитању културног стваралаштва Србије и Српске, говори о уједињеној култури и јединственом културном простору српског народа са ове и оне стране Дрине. Мостови на Дрини су симбол спајања, напретка и сарадње а никако раздвајања. Та моћна ријека својом снагом позива на заједничко дјеловање на свим пољима, шаљући поруку да је јединство српскога народа гаранција за његов опстанак на овим просторима”, поручила је Стојичић и додала да култура и умјетност на најбољи могући начин говоре да граница не постоји.

Уочи почетка свечаности министар Селаковић отворио је у Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске изложбу „Владарске инсигније краља Петра I- круна, шар, жезло,копча за плашт“.

 

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи